Autor - Kinia_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
tak jak na kotlety mielone domowe ale bez cebuli | |
Sposób przygotowania: | |
Mielone mięso solimy, przyprawiamy i formujemy z niego płaskie kotlety (średnica powinna wynosić tyle samo, co średnica słoików). Smażymy na patelni na półmiękko, układamy w słoikach, po czym zalewamy pozostałym na patelni tłuszczem (2-3 cm poniżej brzegu słoika)i wekujemy dwukrotnie. Słoiki 0, 5l I-szy raz 60 min, II- 50 min. Słoiki litrowe I-szy raz 90 min, II- 65. *przepis zaczerpnięty z internetu |
Basienkas
2014-07-07 18:58:06 | Mam pytanko: jak taki mielony w słoiku znosi temp. pokojową? Wytrwa czy nie ma opcji? Dziękuję. |
Kinia_etransport.pl
2014-09-04 10:14:15 | Basienkas - do pewnego momentu małżon nie miał lodówki w aucie a woził ze sobą słoiki m. in z kotletami mielonymi i nigdy mu się nie zepsuły ale też zawsze miał "prykaz" by je zjadać w miarę najszybciej ze wszystkich przygotowywanych słoików (wyjazdy są 3-tygodniowe). Jak długo wytrzymają w temp. pokojowej?... Nie wiem. Wiadomo, że zawsze lepiej by było jak najchłodniej a nie jak w piekarni. Jeśli nie ma lodówki to zdecydowanie prostsza sprawa jest w chłodniejszych porach roku bo można słoiki trzymać w schowkach zewnętrznych |