Autor - Kinia_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 30 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
6-8 filetów matiasów 250ml oliwy lub oleju słonecznikowego 2 cytryny | |
Sposób przygotowania: | |
Matiasy wypłukać i pomoczyć w wodzie lub mleku przez 2-3h. Po odsączeniu pokroić na mniej więcej 2cm kawałki. Cytrynę sparzyć, obrać możliwie najcieniej jak się da, skórkę pokroić w paseczki a z cytryny wycisnąć sok. Śledzie układać w słoiku warstwami, każdą warstwę posypując skórką cytrynową, skrapiając sokiem, posypując pieprzem. Całość zalać olejem. Wstawić do lodówki na 2-3 dni (akurat przed wyjazdem w trasę: )). Przyrządzone w ten sposób śledzie można przechowywać w chłodnym miejscu ok. 2 tygodni. |