Kuchnia Kierowcy

Leczo na zimę

  
Autor - Kinia_etransport.pl
Czas przygotowania - do 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

Pomidory
papryka
papryczka chili (niewiele)
cukinia lub kabaczek (można lub nie)
sól, cukier
pieprz,
zioła
Pomidorów i papryki mniej więcej równe części.

Sposób przygotowania:

Pomidory obieramy ze skóry, wycinamy zielone części i kroimy na mniejsze kawałki, nastawiamy garnek na gaz i podduszamy tak żeby się prawie rozpadły, paprykę kroimy na ulubione kawałki, kabaczka ścieramy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy do pomidorków, .
Dusimy jeszcze ok 15 minut, przyprawiamy do smaku przyprawami, jeszcze gorące leczo nakładamy do słoików, słoiki pasteryzujemy 10 minut



W niektórych przepisach znalazłam propozycję dodania startej marchwi, pod koniec gotowania dodania odrobiny octu i trochę koncentratu pomidorowego. Myślę, że przepis pozostawia dowolność modyfikacji i przystosowania do własnych kubków smakowych. : )
Można dodać pieczarki.
Można do osobnego słoika zapakować piersi z kurczaka pokrojone w kawałki, obsypane przyprawą do gyrosa lub kebaba, podsmażone lekko a na pauzie zmieszać oba słoiki w garnku:)

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja