Kuchnia Kierowcy

Konserwa wieprzowa

  
Autor - Kinia_etransport.pl
Czas przygotowania - do 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

2,5 kg wieprzowiny (łopatka),
30 dag słoniny,
2 łyżki suszonego majeranku,
6 ząbków czosnku,
pieprz
i sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Mięso i słoninę zmielić w maszynce do mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać wraz z pozostałymi przyprawami do zmielonego mięsa i słoniny. Składniki dokładnie wymieszać. Wlać 100 ml wody. Ponownie wymieszać. Masą napełnić uprzednio umyte i wyparzone słoiki, zwracając uwagę aby od góry słoika zachowane zostało 2 cm wolnego miejsca. Pasteryzować 1 godz. pozostawić na 24 godziny i znowu pasteryzować 1 godz.
Tak przygotowana konserwa ma trwałość ok 6 miesięcy. Gdybyśmy chcieli przechowywać ją dłużej, to konserwę należy po 48 godzinach pasteryzować po raz trzeci 45 minut.



*przepis zaczerpnięty z internetu

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja