Autor - Kinia_etransport.pl | |
Czas przygotowania - powyżej 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
1 kg mięsa wieprzowego bez kości (np łopatka) 1 kg mięsa wołowego bez kości (tańsze gatunki) 1 kg boczku 1,5-2 łyżki płaskie peklosoli, 1 łyżeczka pieprzu nat. 1 łyżka majeranku 1 łyżka maggi w płynie 4 łyżki żelatyny 4 ząbki czosnku 1,20 litra wody zimnej Uwaga: Ok połowy składników/1,50 kg/ można zastąpić mięsem mielonym | |
Sposób przygotowania: | |
Mięso obrać ze ścięgien i powięzi, pokroić na mniejsze kawałki. Chude mięso skręcić na maszynce przez sitko o dużych oczkach ok 8 mm, ścięgna na drobnej a boczek na średniej ok 5 mm. Wszystkie składniki wymieszać z przyprawami i wodą )jeśli mamy mięso mielone również - będzie nieco mniejsze rozdrobnienie to nie przeszkadza), wyrabiać ok 5 min. Na końcu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Rozkładać do suchych i wyparzonych słoików, zostawiając od góry ok 2 cm przestrzeni, dokładnie ubijać. Zakręcić słoje i natychmiast wstawić do gotowania. Należy wekować słoje ok 4 godz 1 raz, jeśli na dłuższe przechowywanie 2 krotnie po 3 godz. Po wystudzeniu na wierzchu utworzy się warstwa bardzo smacznego tłuszczyku w środku mięsko a na dnie pyszna klarowna galaretka nadająca się do krojenia razem z mięsem. Polecam super mielonka mięsna, bardzo pyszna!! Uwaga: Można wszystkie składniki skręcić na drobną siatkę lub zrobić z samego mięsa mielonego, będzie równie smaczne. *przepis zaczerpnięty z internetu |