Kuchnia Kierowcy

Kiełbasa z galaretką w słoiku

  
Autor - Kinia_etransport.pl
Czas przygotowania - powyżej 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

1 kg mięsa wieprzowego bez kości (np łopatka)
1 kg mięsa wołowego bez kości (tańsze gatunki)
1 kg boczku
1,5-2 łyżki płaskie peklosoli,
1 łyżeczka pieprzu nat.
1 łyżka majeranku
1 łyżka maggi w płynie
4 łyżki żelatyny
4 ząbki czosnku
1,20 litra wody zimnej
Uwaga:
Ok połowy składników/1,50 kg/ można zastąpić mięsem mielonym

Sposób przygotowania:

Mięso obrać ze ścięgien i powięzi, pokroić na mniejsze kawałki. Chude mięso skręcić na maszynce przez sitko o dużych oczkach ok 8 mm, ścięgna na drobnej a boczek na średniej ok 5 mm.
Wszystkie składniki wymieszać z przyprawami i wodą )jeśli mamy mięso mielone również - będzie nieco mniejsze rozdrobnienie to nie przeszkadza), wyrabiać ok 5 min. Na końcu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.
Rozkładać do suchych i wyparzonych słoików, zostawiając od góry ok 2 cm przestrzeni, dokładnie ubijać.
Zakręcić słoje i natychmiast wstawić do gotowania.
Należy wekować słoje ok 4 godz 1 raz, jeśli na dłuższe przechowywanie 2 krotnie po 3 godz.
Po wystudzeniu na wierzchu utworzy się warstwa bardzo smacznego tłuszczyku w środku mięsko a na dnie pyszna klarowna galaretka nadająca się do krojenia razem z mięsem.
Polecam super mielonka mięsna, bardzo pyszna!!
Uwaga:
Można wszystkie składniki skręcić na drobną siatkę lub zrobić z samego mięsa mielonego, będzie równie smaczne.


*przepis zaczerpnięty z internetu

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja