etransport.pl www.dobryparking.pl www.kierowcadozabrania.pl www.zakazyruchu.pl
 
  

Kiełbasa słoikowa Zenka

Autor autor - Kinia_etransport.pl »
Czas przygotowania Czas przygotowania - do 60 minut
Możliwe do przygotowania Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)
Kiełbasa słoikowa Zenka - składniki:
  • 1 kg grubo zmielonej łopatki
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 mała łyżeczka peklosoli
  • 1 mała łyżeczka soli
  • pieprz, majeranek i inne ulubione przyprawy - do smaku
  • 1/2 łyżeczki żelatyny (niekoniecznie)
Kiełbasa słoikowa Zenka - sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą konsystencję, włożyć do słoików - do 3/4 wysokości, najlepsze są nieduże słoiczki, takie od dżemu lub majonezu (z tej porcji mięsa wychodzi ok. 4 takich słoiczków), mięso trzeba ciasno ubić, tak żeby nie było żadnych pęcherzyków powietrza. Zakręcamy mocno słoiki i wstawiamy do garnka z zimną wodą (woda powinna sięgać co najmniej do połowy wysokości słoików). Gotujemy przez godzinę na maleńkim ogniu (woda powinna sobie leniwie bulgotać). Wyjmujemy słoiki - po wystygnięciu wstawiamy do lodówki, następnego dnia powtarzamy gotowanie (też przez godzinę). Gotowe

UWAGA
Przyprawione mięso powinno być trochę mało słone (w trakcie gotowania puści soki i jego słoność się wzmoże).
Jeśli lubisz tłuściejszą kiełbasę część mięsa można zastąpić boczkiem w proporcji: 2/3 mięsa, 1/3 boczku

Sól peklowa nie jest konieczna, zamiast niej daj płaską łyżeczkę zwykłej soli


*przepis zaczerpnięty z internetu
Wasze komentarze
Podgląd konta MisiaaMisiaa
(2010-07-21 21:36:55)
oj z tego przepisu skorzystam*dzięki Kiniu*
Podgląd konta nowyheniekstarnowyheniekstar
(2010-07-22 14:53:55)
Naprawdę mi się to spodobało!
Podgląd konta Kierowca TIR-aKierowca TIR-a
(2010-07-25 11:44:29)
Super potrawa do chleba. Można to mięsko wrzucić na patelnie i lekko podgrzać, dodatek do ziemniaczków, kaszy gryczanej, ryżu, makaronu itp. Palce lizać... smacznego
Podgląd konta AdminAdmin
(2010-07-26 16:21:01)
podoba się mi się bardzo, będę testował
Podgląd konta Kaśka-7Kaśka-7
(2011-01-30 16:25:15)
Przepis godny polecenia, zalecam dorzucić kawałek boczku, jest bardziej treściwe, paluszki lizać.
Podgląd konta Kierowca TIR-aKierowca TIR-a
(2011-02-17 09:41:00)
Boczek na boczki wyjdzie i jak ten chłop będzie wyglądał; - (
Podgląd konta Ania42Ania42
(2011-02-23 02:47:58)
Wypróbowalam ten przepis, jest naprawde smaczne aczkolwiek troche za suche, nastepnym razem dodam troche boczku. pozdrawiam
By dodać własny komentarz musisz się zalogować