Autor - Kinia_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
1 kg grubo zmielonej łopatki 2 zmiażdżone ząbki czosnku 1 mała łyżeczka peklosoli 1 mała łyżeczka soli pieprz, majeranek i inne ulubione przyprawy - do smaku 1/2 łyżeczki żelatyny (niekoniecznie) | |
Sposób przygotowania: | |
Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą konsystencję, włożyć do słoików - do 3/4 wysokości, najlepsze są nieduże słoiczki, takie od dżemu lub majonezu (z tej porcji mięsa wychodzi ok. 4 takich słoiczków), mięso trzeba ciasno ubić, tak żeby nie było żadnych pęcherzyków powietrza. Zakręcamy mocno słoiki i wstawiamy do garnka z zimną wodą (woda powinna sięgać co najmniej do połowy wysokości słoików). Gotujemy przez godzinę na maleńkim ogniu (woda powinna sobie leniwie bulgotać). Wyjmujemy słoiki - po wystygnięciu wstawiamy do lodówki, następnego dnia powtarzamy gotowanie (też przez godzinę). Gotowe UWAGA Przyprawione mięso powinno być trochę mało słone (w trakcie gotowania puści soki i jego słoność się wzmoże). Jeśli lubisz tłuściejszą kiełbasę część mięsa można zastąpić boczkiem w proporcji: 2/3 mięsa, 1/3 boczku Sól peklowa nie jest konieczna, zamiast niej daj płaską łyżeczkę zwykłej soli *przepis zaczerpnięty z internetu |
PaulinaS
2015-03-30 16:26:59 | Chłop to chłop, musi mieć więcej ciała :P |
PaulinaS
2015-03-30 16:28:03 | bo jaki to chłop |
PaulinaS
2015-03-30 16:35:54 | jak chudy na kość ; ) |
Kierowca TIR-a
2016-05-27 13:40:16 | Stoliczek musi być (brzuszek) na piwko ; -) |