Autor - Kinia_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 30 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
4 łyżki suszonych warzyw 2-3 łyżki lubczyku (suszony/otarty) 1 łyżka prażonej cebuli 1 łyżeczka czosnku suszonego 2 łyżki soli morskiej 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka suszonej pietruszki zielonej/może też być koperek kilka ziaren pieprzu | |
Sposób przygotowania: | |
Wszystkie składniki razem zmiksować (może być młynek, może być blender), mieszankę przełożyć do szczelnie zamykanego pojemniczka. Warzywa można też ususzyć samemu jeśli ktoś ma suszarkę do warzyw, owoców i grzybów. Zaletą jest też to, że można domową vegettę skomponować po swojemu jak kto lubi dopasowując do własnych kubków smakowych. Podobnież 200g suszonej włoszczyzny to 2kg świeżych warzyw: ) Kupna Vegetta to przede wszystkim sól, do tego glutaminian i inozynian a samych warzyw jest tylko kilkanaście procent. Czasami słowo glutaminian sodu jest zastępowany słowem "ekstrakt drożdżowy" - niestety jest to to samo. Z tego co czytałam to producenci ukrywają glutaminian jeszcze pod nazwami: ekstrakt drożdżowy, autolizowane drożdże, hydrolizowane białka roślinne, hydrolizowane białka. Warto zatem zabrać w trasę ze sobą własną mieszankę bez niepotrzebnych ADR-ów: ) | |
Dodatkowe informacje: | |
|
Yeti
2016-04-15 20:45:55 | Kinia, podziękowania za ten przepis od mojej teściowej; ) |
Kinia_etransport.pl
2016-04-16 09:29:13 | Pozdrów teściową i podpowiedz, że liść laurowy może też domiksować :) |