Autor - Kinia_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 30 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
boczek wędzony w kostkę pokrojony troszkę smalcu | |
Sposób przygotowania: | |
Boczek najlepiej pokroić w kostkę (choć pewnie i plastry nieźle by się sprawdziły) i upchać w małe słoiczki np. musztardówki (ilość słoiczków zależy od ilości posiadanego boczku) ale nie na siłę żeby nie zrobić z tego mamałygi: ) Na wierzch do każdego słoiczka włożyć odrobinę smalcu (pół łyżeczki wystarczy) i zamknąć słoiki (mój sposób od lat to kropelka spirytusu kapnięta na zakrętkę... . oczywiście od wewnętrznej strony, podpalam to i wtedy taką płonącą szybko zakręcam). Najczęściej słychać wtedy charakterystyczny "klik" gdy wieczko zakrętki zostaje wessane/zassane. Powyższe słoiczki wekowałam jeden raz - 30 minut (wybór wekowania zależy od upodobania, można na sucho w piekarniku lub tradycyjnie w garnku) A potem taki boczuś wykorzystujemy na parkingu na wiele sposobów. Może być podsmażony z cebulką, może być dodatkiem/wkładką do zup, do fasolki po bretońsku, do jajecznicy i pewnie jeszcze do wielu innych dań. |