Kuchnia Kierowcy

Boczkiem Panie i Panowie, boczkiem

  
Autor - Kinia_etransport.pl
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

boczek wędzony w kostkę pokrojony
troszkę smalcu

Sposób przygotowania:

Boczek najlepiej pokroić w kostkę (choć pewnie i plastry nieźle by się sprawdziły) i upchać w małe słoiczki np. musztardówki (ilość słoiczków zależy od ilości posiadanego boczku) ale nie na siłę żeby nie zrobić z tego mamałygi: ) Na wierzch do każdego słoiczka włożyć odrobinę smalcu (pół łyżeczki wystarczy) i zamknąć słoiki (mój sposób od lat to kropelka spirytusu kapnięta na zakrętkę... . oczywiście od wewnętrznej strony, podpalam to i wtedy taką płonącą szybko zakręcam).
Najczęściej słychać wtedy charakterystyczny "klik" gdy wieczko zakrętki zostaje wessane/zassane.

Powyższe słoiczki wekowałam jeden raz - 30 minut (wybór wekowania zależy od upodobania, można na sucho w piekarniku lub tradycyjnie w garnku)


A potem taki boczuś wykorzystujemy na parkingu na wiele sposobów. Może być podsmażony z cebulką, może być dodatkiem/wkładką do zup, do fasolki po bretońsku, do jajecznicy i pewnie jeszcze do wielu innych dań.

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja