Autor - Kinia_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 30 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
1/2 kg pieczarek 1/2 kostki tłuszczu (ja dałam smalec domowy) sól, pieprz | |
Sposób przygotowania: | |
Pieczarki zetrzeć na tarce, podsmażyć na tłuszczu, doprawić i przełożyć do słoika. Jak we wszystkim co wekuję, daję kapkę spirytu na wieczko, podpalam i taką płonącą nakrętka zamykam słoik. Wekować 10-15 minut. *Przepis znaleziony w sieci. Takie pieczarki są potem w trasie doskonałą bazą do sosu bądź zupy (a i jajecznica na tych pieczarkach smakuje super). Dobrze jest słoik wstawić na chwilę do gorącej wody żeby tłuszcz puścił i żeby łatwiej było wyjąć zawartość. Przełożyć do garnuszka/na patelnię i dodać albo sos z torebki, albo zalać samą śmietanką (18% do zup i sosów, w zakręcanym kartoniku - niestety nie mogę podać firmy). Doprawić po swojemu. Albo usmażyć jajecznicę na grzybach. Smacznego: ) |