Autor - silvia | |
Czas przygotowania - do 30 minut | |
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie | |
Składniki | |
Składniki na ciasto 1 kg mąki sól do smaku ciepła woda z kranu! dodawana stopniowo tak aby ciasto było elastyczne Farsz 2 kg kapusty kiszonej o,5 kg cebuli 0,5 kg pieczarek sól, pieprz do smaku Kapustę gotujemy do miękkości. Studzimy i odciskamy z nadmiaru wody.Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy do kapusty cebulę łącznie z tłuszczem, w którym się smażyły. Pieczarki kroimy w kostkę i smażymy na oleju dodajemy również do kapusty. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. | |
Sposób przygotowania: | |
Ciasto wałkujemy, wycinamy szklanką kółka, nakładamy farsz na środek, składamy na pół i sklejamy. W 5 litrowym garnku zagotowujemy wodę z 1 łyżką soli. Na wrzącą wodę wrzucamy pierogi, gotujemy do wypłynięcia. Wrzucamy na durszlak i studzimy w zimnej wodzie. Przekładamy na talerz i suszymy. Następnie podsmażamy na gorącej patelni. Podsmażone wkładamy w słoiki, zalewamy tłuszczem, w którym się smażyły, jeśli tłuszcz nie zajął 1/3 słoika dolewamy oleju. Słoiki pasteryzujemy 10 minut. Pierogi można przechowywać w słoiku rok, dwa itd.. Wystarczy otworzyć słoik, wylać na patelnie i dosmażyć. Smacznego. |