Autor - dyzio | |
Czas przygotowania - do 30 minut | |
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie | |
Składniki | |
kiełbasa wędzonka ziemniaki żurek w torebce lub żurek w kartonie w zależności od ilości gotowanej zupy od 2 do 4 kubków ( gorący kubek, żurek ) cebula przyprawy: majeranek, pieprz, sól zapomniałem o najważniejszym o czosnku ilość według uznania | |
Sposób przygotowania: | |
ziemniaki kroimy w kostkę do tego wrzucamy kiełbasę i wędzonkę ( kiełbasę i wędzonkę można wcześniej podsmażyć na patelni choć nie koniecznie ), cebulę pokrojoną na ćwiartki, gotujemy, do tego wrzucamy majeranek sól i pieprz gdy ziemniaki będą prawie miękkie zalewamy rozrobionym żurkiem z torebki lub wlewamy żurek z kartonu, gdy już wszytko będzie ugotowane, wsypujemy gorące kubki dwa lub cztery w zależności od ilości ugotowanej zupy. Przestrzegam przed przyprawianiem żurku wegetą lub dodawaniem marchewki co niektórzy to stosują, według mnie to profanacja żurku: ) |