Autor - Anira | |
Czas przygotowania - powyżej 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
- 1 kg wołowiny - 2 kiszone ogórki - suszone pomidory ( 4szt) - 1/4 czerwonej papryki - 2 plasterki szynki - przyprawy: sól, pieprz, majeranek - olej lub oliwa do smażenia - 2 duże cebule - 1 kostka rosołowa - 1 szklanka piwa - odrobina mąki i śmietany do zagęszczenia sosu | |
Sposób przygotowania: | |
Paprykę, ogórek kiszony, suszone pomidory i szynkę pokroić w słupki jak na zdjęciu. Wołowinkę pokroić w plastry i rozbić na kotlety grubości 4-5mm. Lekko osolić i posypać majerankiem. Włożyć nadzienie z pojedynczych pasków szynki, suszonego pomidora, ogórka, i papryki i ciasno zawinąć. Aby zrazy nie rozpadły się w gotowaniu spiąć je pojedynczymi wykałaczkami. Zwinięte zrazy krótko obsmażyć na bardzo gorącej oliwie, aby zamknąć mięso. Ułożyć w garnku i zalać wodą w taki sposób, aby całkowicie pokrywały zrazy. Dodać kostkę rosołową, wsypać pokrojoną w kostkę cebulę i zagotować. Gdy całość zacznie wrzeć zredukować gaz i wlać szklankę (250ml) piwa. Gotować na wolnym ogniu przez około 2 godziny. następnie wyjąć w wywaru ugotowane zrazy i zagęścić sos podbitką ze śmietany i mąki, aby zgęstniał. Włożyć z powrotem zrazy do sosu i pozostawić na kwadrans, aby smaki się przegryzły. Do słoika o pojemności 500ml mieszczą się 3 szt. zalane sosem. Wekować raz, nie dłużej niż 30 min. |