Kuchnia Kierowcy

Zrazy wielkopolskie

  
Autor - Anira
Czas przygotowania - powyżej 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

- 1 kg wołowiny
- 2 kiszone ogórki
- suszone pomidory ( 4szt)
- 1/4 czerwonej papryki
- 2 plasterki szynki
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek
- olej lub oliwa do smażenia
- 2 duże cebule
- 1 kostka rosołowa
- 1 szklanka piwa
- odrobina mąki i śmietany do zagęszczenia sosu

Sposób przygotowania:

Paprykę, ogórek kiszony, suszone pomidory i szynkę pokroić w słupki jak na zdjęciu. Wołowinkę pokroić w plastry i rozbić na kotlety grubości 4-5mm. Lekko osolić i posypać majerankiem. Włożyć nadzienie z pojedynczych pasków szynki, suszonego pomidora, ogórka, i papryki i ciasno zawinąć. Aby zrazy nie rozpadły się w gotowaniu spiąć je pojedynczymi wykałaczkami.
Zwinięte zrazy krótko obsmażyć na bardzo gorącej oliwie, aby zamknąć mięso. Ułożyć w garnku i zalać wodą w taki sposób, aby całkowicie pokrywały zrazy. Dodać kostkę rosołową, wsypać pokrojoną w kostkę cebulę i zagotować. Gdy całość zacznie wrzeć zredukować gaz i wlać szklankę (250ml) piwa. Gotować na wolnym ogniu przez około 2 godziny. następnie wyjąć w wywaru ugotowane zrazy i zagęścić sos podbitką ze śmietany i mąki, aby zgęstniał. Włożyć z powrotem zrazy do sosu i pozostawić na kwadrans, aby smaki się przegryzły.
Do słoika o pojemności 500ml mieszczą się 3 szt. zalane sosem. Wekować raz, nie dłużej niż 30 min.

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja