Kuchnia Kierowcy

Wegański pasztet z fasoli Kingi Paruzel | Kuchnia Lidla

  
Autor - Romka_etransport.pl
Czas przygotowania - powyżej 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

biała fasola – 3 puszki (1200g)
cebula – 2 szt.
czosnek – 2 ząbki
gruszka – 1 szt.
suszony majeranek – 1 łyżeczka
olej z pestek winogron – ¼ szklanki
sos sojowy – 1 łyżka
sól
pieprz
mąka ziemniaczana – 4 łyżki
suszone żurawiny – 2 garście
orzechy włoskie – 1 garść
świeże oregano – kilka gałązek

Sposób przygotowania:

PRZYGOTUJ
keksówkę
papier do pieczenia
tarkę o dużych oczkach
praskę do czosnku
robot wielofunkcyjny lub blender
piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C


KROK 1: PODSMAŻAMY SKŁADNIKI PASZTETU
Cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy gruszkę startą na tarce o grubych oczkach, sos sojowy, sól i pieprz.

Dodajemy odcedzoną fasolę i smażymy ok. 5 minut, by smaki się połączyły. Pod koniec smażenia doprawiamy całość majerankiem.

KROK 2: MIKSUJEMY SKŁADNIKI PASZTETU
Podsmażone warzywa przekładamy do naczynia robota. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy całość na gładką, jednolitą masę.

Dodajemy żurawiny, mieszamy i przelewamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy orzechy włoskie.

KROK 3: PIECZEMY PASZTET
Pasztet pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Upieczony odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy i przekładamy na płaski talerz.

Na wierzchu układamy gałązki oregano.

Przepis znajdziecie na stronie https://kuchnialidla. pl/weganski-pasztet-z-fasoli

Dodatkowe informacje:

  • wegetariańskie

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja