Kuchnia Kierowcy

Wegańska zupa z ciecierzycy | Kuchnia Lidla

  
Autor - Romka_etransport.pl
Czas przygotowania - do 60 minut
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie

Składniki

ciecierzyca – 1 ½ szklanki
olej – 3 łyżki
cebula – 2 szt.
czosnek – 4 ząbki
świeży rozmaryn – 1 gałązka
mielony kumin – ½ łyżeczki
białe wytrawne wino – ½ szklanki
bulion warzywny – 4 szklanki
pieprz – do smaku
paluszki grissini lub grzanki
ziarna kuminu – do dekoracji

Sposób przygotowania:

PRZYGOTUJ
garnek z grubym dnem
blender

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce.

Przygotowujemy bulion warzywny.

KROK 1: DUSIMY CEBULĘ
Grubo siekaną cebulę, czosnek posiekany w plasterki i gałązkę rozmarynu wrzucamy na rozgrzany olej do garnka z grubym dnem. Dusimy pod przykryciem ok. 10-15 minut, aż cebula się zeszkli.

KROK 2: GOTUJEMY ZUPĘ
Dodajemy wino i doprowadzamy je do wrzenia. Gdy lekko odparuje, dodajemy bulion, odcedzoną ciecierzycę i kumin. Mieszamy.

Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 1-2 godzin, aż ciecierzyca zmięknie i zacznie się rozpadać. Pod koniec gotowania usuwamy gałązkę rozmarynu.

KROK 3: BLENDUJEMY I PODAJEMY ZUPĘ
Gdy zupa lekko przestygnie, blendujemy ją na gładki krem. Podajemy z paluszkami grissini lub grzankami i dekorujemy ziarnami kuminu.

Przepis znajdziecie na https://kuchnialidla. pl/weganska-zupa-z-ciecierzycy

Dodatkowe informacje:

  • wegetariańskie

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja