Autor - Romka_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie | |
Składniki | |
ciecierzyca – 1 ½ szklanki olej – 3 łyżki cebula – 2 szt. czosnek – 4 ząbki świeży rozmaryn – 1 gałązka mielony kumin – ½ łyżeczki białe wytrawne wino – ½ szklanki bulion warzywny – 4 szklanki pieprz – do smaku paluszki grissini lub grzanki ziarna kuminu – do dekoracji | |
Sposób przygotowania: | |
PRZYGOTUJ garnek z grubym dnem blender PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce. Przygotowujemy bulion warzywny. KROK 1: DUSIMY CEBULĘ Grubo siekaną cebulę, czosnek posiekany w plasterki i gałązkę rozmarynu wrzucamy na rozgrzany olej do garnka z grubym dnem. Dusimy pod przykryciem ok. 10-15 minut, aż cebula się zeszkli. KROK 2: GOTUJEMY ZUPĘ Dodajemy wino i doprowadzamy je do wrzenia. Gdy lekko odparuje, dodajemy bulion, odcedzoną ciecierzycę i kumin. Mieszamy. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 1-2 godzin, aż ciecierzyca zmięknie i zacznie się rozpadać. Pod koniec gotowania usuwamy gałązkę rozmarynu. KROK 3: BLENDUJEMY I PODAJEMY ZUPĘ Gdy zupa lekko przestygnie, blendujemy ją na gładki krem. Podajemy z paluszkami grissini lub grzankami i dekorujemy ziarnami kuminu. Przepis znajdziecie na https://kuchnialidla. pl/weganska-zupa-z-ciecierzycy | |
Dodatkowe informacje: | |
|