Kuchnia Kierowcy

Tołkanica z chłodnikiem... I najedzony Polak nie patrzy już bykiem...

  
Autor - neurot
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie

Składniki

Tołkanica:
Ziemniaki (skolko ugodno)
Cebula (jw.)
Boczek (wegetarianie pomijają)
Sól
======================
Chłodnik:
Woda
Śmietana
Ogórek
Cebula
Sól
Pieprz

Sposób przygotowania:

Moja Babcia mieszkała za życia parę kilometrów od granicy białoruskiej. Kto jeździ na Bobry kojarzy pewnie Grodek i okolice.

Z dzieciństwa pamiętam jej tołkanice z chłodnikiem.
W internecie jest dużo przepisów, ale wg mnie nie są odpowiednie...
Przedstawię tu przepis mojej babci.

Żeby zobrazować to jak najprościej. Tołkanica to po prostu gotowane ziemniaki z okrasą, a chłodnik to mizeria z wodą: ) Ale diabeł tkwi w szczegółach.

Tołkanicę jemy np z chłodnikiem, lub (mój ulubiony sposób) "na borynę" z barszczem czerwonym. Polega to na nabieraniu łychą ziemniaków, maczanie jej w barszczu i spożywanie...

Ale do rzeczy...

Tołkanica:
Ziemniaki obieramy i gotujemy z dodatkiem soli tak jak każdy umie...
W międzyczasie z cebuli i boczku robimy okrasę na patelni (wegi pomijają boczek). Omastę dodajemy do ugotowanych ziemniaków i bardzo dokładnie ubijamy na jednolitą masę (musi się dać kroić nożem).
Gotowe...

Chłodnik:
Kroimy drobno cebulę z ogórkiem, dodajemy śmietanę, sól i pieprz do smaku (delikatnie, bo będziemy zaraz poprawiać). Potem dodajemy wodę, aż chłodnik będzie miał konsystencje kompotu. Poprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Polecam więcej pieprzu...
Babcia w trudnych czasach wojny robiła chłodnik na samej wodzie...
Chłodnik jak nazwa sugeruje najlepiej smakuje schłodzony.


Przepis jest banalny, ale chciałem zdradzić sekret: )
Tołkanica jest jak bigos. Najlepiej smakuje "odgrzana".
To co nam zostanie chowamy do lodówki na drugi dzień.
Nazajutrz wyjmujemy, kroimy w plastry i podsmażamy. Poezja z prostego ziemniaka i cebuli.

Mój starszy brat jak był mały i odwiedzał babcię to ciągle domagał się "szynki", którą wg niego była tołkanica: )

Smacznego.


PS: Piwo do obiadu obowiązkowo wymagane.
PS2: I na Jowisza nie czytajcie w przepisach internetowych, że tołkanica to placek!!!


//Update:
Oto skromna galeria zdjęć tworzenia chłodniku http://imgur. com/a/OD1VB

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja