Autor - neurot | |
Czas przygotowania - do 30 minut | |
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie | |
Składniki | |
Tołkanica: Ziemniaki (skolko ugodno) Cebula (jw.) Boczek (wegetarianie pomijają) Sól ====================== Chłodnik: Woda Śmietana Ogórek Cebula Sól Pieprz | |
Sposób przygotowania: | |
Moja Babcia mieszkała za życia parę kilometrów od granicy białoruskiej. Kto jeździ na Bobry kojarzy pewnie Grodek i okolice. Z dzieciństwa pamiętam jej tołkanice z chłodnikiem. W internecie jest dużo przepisów, ale wg mnie nie są odpowiednie... Przedstawię tu przepis mojej babci. Żeby zobrazować to jak najprościej. Tołkanica to po prostu gotowane ziemniaki z okrasą, a chłodnik to mizeria z wodą: ) Ale diabeł tkwi w szczegółach. Tołkanicę jemy np z chłodnikiem, lub (mój ulubiony sposób) "na borynę" z barszczem czerwonym. Polega to na nabieraniu łychą ziemniaków, maczanie jej w barszczu i spożywanie... Ale do rzeczy... Tołkanica: Ziemniaki obieramy i gotujemy z dodatkiem soli tak jak każdy umie... W międzyczasie z cebuli i boczku robimy okrasę na patelni (wegi pomijają boczek). Omastę dodajemy do ugotowanych ziemniaków i bardzo dokładnie ubijamy na jednolitą masę (musi się dać kroić nożem). Gotowe... Chłodnik: Kroimy drobno cebulę z ogórkiem, dodajemy śmietanę, sól i pieprz do smaku (delikatnie, bo będziemy zaraz poprawiać). Potem dodajemy wodę, aż chłodnik będzie miał konsystencje kompotu. Poprawiamy solą i pieprzem do smaku. Polecam więcej pieprzu... Babcia w trudnych czasach wojny robiła chłodnik na samej wodzie... Chłodnik jak nazwa sugeruje najlepiej smakuje schłodzony. Przepis jest banalny, ale chciałem zdradzić sekret: ) Tołkanica jest jak bigos. Najlepiej smakuje "odgrzana". To co nam zostanie chowamy do lodówki na drugi dzień. Nazajutrz wyjmujemy, kroimy w plastry i podsmażamy. Poezja z prostego ziemniaka i cebuli. Mój starszy brat jak był mały i odwiedzał babcię to ciągle domagał się "szynki", którą wg niego była tołkanica: ) Smacznego. PS: Piwo do obiadu obowiązkowo wymagane. PS2: I na Jowisza nie czytajcie w przepisach internetowych, że tołkanica to placek!!! //Update: Oto skromna galeria zdjęć tworzenia chłodniku http://imgur. com/a/OD1VB |