Kuchnia Kierowcy

[ŚWIĘTA] Śledzik na nie jeden raz

  
Autor - Romka_etransport.pl
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

kilka filetów matiasa solonego (około 10)
3 szkl wody
1 szklanka octu
2 cebule
1,5 łyżki cukru
kilka ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
łyżeczka gorczycy
2 większe liście laurowe

Sposób przygotowania:

1. Wymoczyć filety - najlepiej przez całą noc.
2. Resztę składników (z wyjątkiem cebuli) zagotować i odstawić do ostygnięcia.
3. Śledzie pokroić w dowolnej wielkości kawałki oraz cebulkę w półksiężyce.
4. Układać warstwowo na przemian śledzie i cebulkę - zalać zalewą... I GOTOWE!

Śledziki przed zalaniem zalewą można urozmaicić dokładając papryczkę, ogórka, suszone pomidory - pełna dowolność.
Smakują pysznie zarówno z pieczywem jak i z gotowanymi ziemniakami.

Za przepis dziękujemy Kini ;)

Wasze komentarze

Anira
2017-12-10 17:49:55
Ano, ano; ) Dziękujemy; )
By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja