Kuchnia Kierowcy

smalec z kiełbasą, cebulką i jabłkami

  
Autor - Monika_etransport.pl
Czas przygotowania - do 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

-smalec, ilość zależy od tego jak dużo chcecie go mieć, mogą być 2-3 kostki smalcu lub też koło 1 kilograma słoniny zmielonej albo pokrojonej w kostkę
-2 cebule,
-2-3 jabłka (według uznania, może być 1)
-2-3 kiełbasy, takie jak lubimy najbardziej,
-pieprz,
-sól

Sposób przygotowania:

Na rozgrzaną patelnię wyłożyć smalec (słoninę) i poczekać aż się roztopi. W tym samym czasie pokroić cebulę, jabłka i kiełbasę w kostkę. W momencie kiedy smalec (słonina) będzie płynny/a dodajemy do niego najpierw pokrojoną kiełbasę, potem cebulę i jabłka. Wszystkim składnikom dajemy się razem podusić przez jakieś 30 minut, na małym ogniu. Następnie przygotowujemy słoiczki i przelewamy do nich wcześniej wymieszany smalec (słoninę) ze wszystkimi składnikami. Pozostawiamy do wystygnięcia. Jemy go jak chcemy, ale najbardziej smakuje na świeżej bułce. Gdyby był za mało słony lub pieprzny, to przyprawiamy bezpośrednio przed jedzeniem, według własnego upodobania.

Smacznego

Wasze komentarze

neurot
2013-01-17 21:37:00
Smalec z definicji jest już z mięsem, cebulą (i jabłkiem wedle upodobań).
Twój przepis to coś jak "Jajecznica z kiełbasą", gdzie wcześniej usmażoną jajecznicę mieszamy na patelni z kiełbasą.

PS: Nie wiem jakim trzeba być desperatem by produkować smarowidło zwane smalcem z tych sklepowych kostek, które chyba służą raczej do poślizgu przy smażeniu.
Prawdziwy smalczyk to tylko z boczku lub podgardla (wg mnie)

Pozdrawiam
neurot
2013-01-17 21:38:03
Aha byłbym zapomniał: Nie za dużo jabłek jak na te proporcje?
tymoteusz13
2013-01-19 18:41:14
Jest to przepis dla tych, którzy mają ochotę go spróbować. Ile ludzi, tyle opinii. Desperatem żadnym nie jestem, ale dziękuję za zwrócenie uwagi. Przepis został lekko zmodyfikowany. A jeśli chodzi o proporcje, to myślę, że każdy znajdzie dla siebie zloty środek.
By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja