Autor - syjAnka | |
Czas przygotowania - do 30 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
szklanka suchej, czerwonej soczewicy 2 szklanki wody 1/3 szklanki ziaren słonecznika czubata łyżeczka słodkiej papryki łyżka oleju dobrej jakości ( u mnie rzepakowy, tłoczony na zimno) duży ząbek czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, bazylia | |
Sposób przygotowania: | |
Soczewicę zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do czasu kiedy wchłonie wodę. Na patelni podsmażamy ziarna słonecznika aż nabiorą złotego koloru i ładnie będą pachnieć. Do soczewicowej masy dodajemy ząbek czosnku, przyprawy, słonecznik, oliwę i koncentrat. Blenderem miksujemy wszystko na pastę. Przekładamy do słoiczków i wekujemy w piekarniku. Z podanych składników wychodzą dwa słoiki 0, 5l, ale najlepiej zrobić kilka mniejszych, żeby jeden był na jeden-dwa posiłki. Pasta jest bardzo smaczna i zdrowa: ) za kilka godzin dodam zdjęcia. Przepis skradziony z blogu http://zdrowie-przez-kuchnie. blogspot. com | |
Dodatkowe informacje: | |
|