Kuchnia Kierowcy

Łazanki - niedrogie i baaardzo smaczne :)

  
Autor - syjAnka
Czas przygotowania - do 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

pół małej kapusty
20 dag pieczarek
duża cebula
kilka plastrów wędzonego boczku, chuda kiełbasa albo szynka (oczywiście w wersji wegetariańskiej bez kiełbaski)
olej
około 3/4 opakowania makaronu łazanki

Sposób przygotowania:

Kapustę pokroić na niewielkie kawałki i ugotować na prawie miękko w osolonym wywarze mięsnym/warzywnym (może być po prostu rosół albo woda z kostką rosołową).

Kiedy kapusta będzie się gotować pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć na złoto na oleju, dorzucić pokrojone pieczarki i udusić z pieprzem i solą.

W międzyczasie wstawić wodę na makaron, ugotować go z solą i przelać zimną wodą żeby się nie sklejał.

Podsmażyć boczek albo kiełbaskę i wymieszać z pieczarkami. Wlać trochę oleju i podsmażyć wszystko z odsączoną z wody kapustką. Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.

Ja mieszam kapustę z łazankami jeszcze na patelni i podsmażam aż wszystko będzie gorące, ale można wymieszać składniki w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku.

Oczywiście można też zrobić łazanki tylko z kiszoną kapustą, z dodatkiem suszonych grzybów, albo z mieszanej kapusty.
Wekować gotując słoiki w wodzie albo w po prostu w piekarniku, to już wszystko jedno.

Niedługo dorzucę zdjęcia, bo te łazanki robiłam już dość dawno ostatni raz i żadnego nie mam, ale będę robiła mężowi na trasę to dopiszę też ile słoików z tego wychodzi: )

Wasze komentarze

Kinia_etransport.pl
2017-03-06 17:32:57
Wykonane, zawekowane. Wyszły 3 litrowe słoiki (może wyszły by 4 ale było zbyt smaczne żeby nie podjadać :), ciut zwiększyłam porcję bo miałam trochę więcej pieczarek i dołożyłam jeszcze z 20 dag kiszonej kapusty. Dzięki za przepis
Yeti
2017-05-03 19:35:29
Wyprobowalem, ale bez wekowania. Wyszlo pyszne:)
By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja