Kuchnia Kierowcy

"Jaja szofera" w szklance (oskubane i bejcowane na gorąco) OMC* po wiedeńsku

  
Autor - zbychoo
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie

Składniki

Potrzebne będą:
- timer, stoper, klepsydra piaskowa (trzyminutówka)
- żaroodporna szklanka z grubego szkła lub miseczka ceramiczna tzw. kokilka
- garnek lub rondelek do ugotowania jaj
- 2 - 3 jajka kurze
- łyżeczka masła
- łyżeczka soli
- 2 łyżeczki przyprawy do zup w płynie (Maggi, Winiary czy Knorr lub tym podobne) albo 2 łyżeczki wody przegotowanej i trochę zeskrobanej kostki bulionowej lub tylko szczypta soli

Sposób przygotowania:

Receptura ta jest wersją przepisu na jajka po wiedeńsku a mnie smakuje lepiej.
Są różne szkoły gotowania jaj na miękko a każdy ma swoją ulubioną konsystencję żółtka.
Mnie najbardziej odpowiadają jaja molet czyli białko całkowicie ścięte a żółtko półpłynne.

Jajka płuczemy wkładamy do garnka zalewamy wodą aby jajka były zakryte, solimy wodę sypiąc łyżeczkę soli i gotujemy na wolnym ogniu 3 do 4 minut od chwili zagotowania się wody.

Wyjmujemy z wrzątku ugotowane jajka łyżką, wkładamy do miseczki z zimną wodą i ostukujemy je łyżką aby skorupki popękały w celu przerwania procesu gotowania oraz ułatwienia obierania błony ze świeżych jaj.
Do garnka z gorącą wodą wkładamy szklankę lub miseczkę aby się zagrzała i wlewamy do niej 2 łyżeczki przyprawy w płynie oraz wkładamy łyżeczkę masła.

Następnie skubiemy jaja ze skorupek i błony i wkładamy do szklanki, jeśli jajka ugotowały się nam za miękkie można szklankę potrzymać dłużej w wodzie w razie potrzeby podgrzewając wodę.
Jeśli dysponujemy ceramiczną miseczką "kokilką" to można ją postawić bezpośrednio na palnik ustawiony na minimum (oczywiście zdejmujemy na talerz przez ściereczkę).
Potrawa gotowa, jajka kroimy łyżeczką mieszamy z bejcą i wsuwamy.

Smacznego Koleżanko i Kolego: -)

*OMC - O Mało Co

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja