Kuchnia Kierowcy

Duszonka grzybowo - warzywna.

  
Autor - zbychoo
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie

Składniki

1) grzyby leśne lub pieczarki
2) 1 mniejsza cebula
3) marchewka
4) pasternak (podobny do pietruszki, dużo większe korzenie, słabiej pachnie pietruszką, ma słodki smak i wciskają nam jako pietruszkę :))
4) seler
5) por
6) masło, margaryna lub olej do smażenia
7) śmietana albo jajko do zagęszczenia potrawy
8) sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sezon na grzyby jeszcze trwa, bywa tak czasem że znajdziemy tylko jednego czy kilka grzybków i nie wiadomo co z tym zrobić a wyrzucić szkoda.
Na jeden grzybek smażony na masełku nie opłaca się patelni wyciągać ale z dodatkiem warzyw też można zrobić sobie doskonałą duszonkę.
Smakuje ciekawie, grzyby mają delikatny posmak warzyw a warzywa nabierają grzybowego aromatu, a najważniejsze że można się tym najeść.

Nastawiamy patelnię, dodajemy 1 - 2 łyzki tłuszczu, wrzucamy pokrojone grzyby (czym mniejsza ilość tym cieńsze kroimy plasterki) i cebulę pokrojoną w plasterki. Warzywa kroimy w plasterki lub w paski (nie można tez przesadzić z ilością warzyw, może być razem 3 - 5 razy więcej niż grzybów) i dorzucamy na patelnię.
Solimy, doprawiamy pieprzem, przykrywamy pokrywką i mieszamy co jakiś czas, jeśli mamy por to dodajemy na końcu.
Gdy nam się ładnie poddusi zagęszczamy śmietaną, śmietanką do kawy lub jajkiem
i serwujemy sobie z pieczywem.
Duszonkę grzybowo warzywną można też zastosować jako dodatek do ziemniaków, ryżu, kaszy czy makaronu.

Smacznego Koleżanko i Kolego: -)

Dodatkowe informacje:

  • wegetariańskie

Wasze komentarze

zbychoo
2013-10-20 13:06:33
Potrawa na czasie
zetek
2013-10-20 17:46:33
Potrawa nie skomplikowana, seler i śmietanka do kawy się znajdą, grzybobranie w pelni (czas na zakupy u "grzybiarki-), dusimy i smacznego.
neurot
2013-10-22 01:37:35
do tego widzę na patelni kiełbasę siakąś w plasterkach i ser żółty (zapychacze).
zbychoo
2013-10-22 09:22:23
Można zrobić z kiełbasą i serem, ważne aby nie zdominować smaku potrawy. Ja stosuję taki trick że podsmażam najpierw pokrojoną kiełbasę, zdejmuję ją z patelni i dodaję już podsmażoną do gotowej potrawy. Ser jak najbardziej jakiś o łagodniejszym smaku do przesmażenia a ostrzejszy na wierzch do posypania lub nawet serek topiony do zagęszczenia.
By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja