Autor - Nata | |
Czas przygotowania - powyżej 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
2 golonki wieprzowe sól 6-7dag na 1 kg mięsa saletra 1-3g na 1 kg mięsa przyprawy do peklowania (kolendra,czarny pieprz, ziele angielskie, jałowiec, gożdziki, liśc laurowy, papryka, majeranek ,cebula, czosnek lub gotowe mieszanki do peklowania 3 łyzeczki żelatyny | |
Sposób przygotowania: | |
Sól, saletrę oraz zmielone przyprawy wymieszać. Swieżą golonkę oddzielić od kości, natrzeć zrobioną mieszanką do peklowania, ułożyć w misce, przykryć i pozostawić na 4 dni. Następnie odsączyć mięso z soku, włozyć do wrzącej wody z dodatkiem cebuli i gotować około 25 min. Podgotowane mięso podzielić na mniejsze kawałki( wzdłuż) i układać w sloju. Wywar z golonki przecedzić, dodać 3 pełne łyżeczki zelatyny namoczonej w zimnej wodzie, zagotować i zalać mięso ułozone w słojach. Słoje zamknąć i pasteryzować 1, 5 godziny. Po ulywie tego czasu słoje wyjąć, schłodzić i sprawdzic szczelnośc zamknięcia. Następnego dnia pasteryzować 45 min. Tak przygotowaną golonkę po otwarciu słoja kroić w plastry razem z galaretą. Mozna tez podawać na ciepło. |