Kuchnia Kierowcy

Żurek... mój żurek.

  
Autor - Dziobaty
Czas przygotowania - powyżej 60 minut
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie

Składniki

-hehe. woda to podstawa :)
-cierpliwość
-wino...pomaga oczekiwać, ale proszę nie przesadzać z ilością.
-wędzonka (boczek)
-dobrze by było kilka żeberek
-kieŁbasa
-jajka
-żurek z butelki, najlepszy jest z Lidla lub stonki :P
-włoszczyzna
-przyprawy. w tym czosnek najlepiej z główki
-ziemniaki.. lub makaron. do woli
-cebula
-gaz+palnik :)

Sposób przygotowania:

co odpalić to chyba każdy wie, gazicho+palnik: P dalej woda w garnuszku musi się prawie zagotować, wtedy to wrzucam żeberka+ boczek, lampka wina odmierza czas( ok. 20min. gotowania)... i wtedy dorzucam włoski aromat, czyli pietruszka, por, seler, cebulka pokrojona w ćwiarę (co myśli głodne?:P) i marchewka... i TU mnie Dyź zje... a guzik, żurek to zupa kwaśno-słodka, znaczy bardziej kwaśna niż słodka ale zawsze, słodkości jej dodaje kiełbasa, i marchew, a kwasicy cebula, seler, por, pietruszka.
Z tym że marchewki na garnuszek taki 3l. powinno być mniej tak dwie średnie sztuki. Teraz wrzucamy kiełbaskę, 3-4 kawałki śląskiej.
w tym samym czasie gotujemy ziemniaki, drobna kostka tak jak do zupy, oraz jajka, ile komu trzeba: ) Nie gotuję ziemniaków razem w zupie, bo to ma być zupa, a nie wywar z kartofli: D
Więc polewamy sobie drugą lampkę wina, i po pół godzinie gotowania wyjmujemy chwasty, czyli por, seler, marchew, cebula, a dodajemy czosnek( oj tak:) świeżą główkę cebuli w ćwiartkach(:)
po 15 min dolewam 0. 5 l żura z butelki, polewam 0. 3 wina i sącząc czekam 30 min...


a byłbym zapomniał... 30 min, i jajka dorzucić, ciepłe to ciepłe zawsze: D:D:D


całość trwa tak ok, 2h, ale w niedzielę na parkingu można: D

pzdr. Dziobaty

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja