Kuchnia Kierowcy

Wątróbka do smarowania

  
Autor: Kinia_etransport.pl">
Autor: Kinia_etransport.pl">
Autor - pingu
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

1. 0.5kg wątróbki / ja używam drobiowej ale nadaje się każda /
2. 0.5 kg słoniny
3. 0.5 kg cebuli
4. przyprawy / sól . pieprz . majeranek . sos sojowy /

Sposób przygotowania:

Słoninę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka.
Na niezbyt mocnym ogniu wytapiamy smalec.
Wątróbkę przepuszczamy przez maszynkę.
Cebulę kroimy w drobna kostkę.
Kiedy słonina ma już złocisty kolor dodajemy zmieloną wątróbkę. Smażymy ok. 15 min. / nie dłużej bo stwardnieje /
Na patelni przysmażamy cebulę i wszystko razem mieszamy. doprawiamy do smaku.
Nakładamy do słoików gorące.
Słoiki stawiamy dnem do góry i... . . gotowe: )
Nie wymaga pasteryzowania.
Zdecydowanie inny smak niż typowo mięsne konserwy więc prawdziwa odmiana:)

Wasze komentarze

Kinia_etransport.pl
2013-04-21 09:33:53
Pokusiłam się o wypróbowanie tego przepisu i faktycznie, tak jak pisze autor, jest to odmiana :)
Wykonanie proste, nic skomplikowanego. Nie dodałam sosu sojowego bo zapomniałam ale jestem pewna, że dodatkowo wzbogaca smak. Po zastygnięciu fajnie się rozsmarowuje więc będzie wygodne w trasie do szybkiego wykonania kanapek. Jeśli ktoś lubi wątróbkę to na pewno mu to zasmakuje... do tego ogóras kiszony :)
Mała uwaga: najlepiej pakować w małe słoiczki z szerokim "wlotem" - będzie wygodniej wydobywać.
Dzięki pingu za przepis:)
Yeti
2013-06-09 09:46:28
Przepis klasa, z tym że z pewnych względów wykonałem go z gęsim smalcem. Wyszło bombowo, z tym, że pozwolilem sobie dodać odrobinkę tartego jabłka. I powiem tak: skosztowałem i zaszczekałem z radości; )
By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja