Kuchnia Kierowcy

Spaghetti aglio & oglio & pepperoncino

  
Autor - Lux_szofer
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie

Składniki

- makaron spaghetti (dobry jakościowo, nie najtańszy za złotówkę)
- oliwa z oliwek extra virgin
- czosnek (10 ząbków!)
- 2 świeże ostre papryczki (w ostateczności z zalewy)
- cebulka prażona,
- sól
- pieprz
- maggi
- olej
- ser parmezan lub grana padano

Sposób przygotowania:

Dziś najprostsze danie świata, od pierwszej wizyty w Italii jedno z moich ulubionych: ) A więc:
Siekamy drobno czosnek i papryczki (muszą dawać czadu, żadne tam łagodne wersje!), wlewamy na patelnię sporą ilość oliwy (na jej bazie powstanie pyszny sosik), wrzucamy pokrojone uprzednio składniki, rumienimy je (nie spalcie czosnku, stanie się gorzki i niesmaczny), z reguły zajmuje to ok. 2-3 minuty. Jak będą gotowe dodajemy kapkę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Do garnka z gotującą się osoloną wodą dodajemy łyżkę oleju lub oliwy, wrzucamy makaron (ja dodaję 350g czyli jakieś 3/4 opakowania) i gotujemy aż będzie "al dente" (dla mnie oznacza to prawie... idealnie miękki), nie zapominając o mieszaniu, nitki nie mogą się skleić lub przywrzeć do dna. Dokładnie odcedzamy, wrzucamy na patelnię, dodajemy trochę cebulki i kapkę maggi (staram się nie używać adr-ów, ale jednak czernidło dodaje smaku). Serwujemy z tartym serem, polecam z lampką różowego, półsłodkiego wina. W oryginale przepis posiada dodatkowo natkę pietruszki, ta wersja to moja wariacja ;) Jak komuś mało pikantnie, można jako element dodatkowy dodać także niewielką ilość mielonych płatków chilli. Podawać najlepiej w towarzystwie dobrego, różowego winka (półsłodkiego lub półwytrawnego), polecam ulubione winko małżonki, czyli Cabernet d'Anjou (dostępne już w PL w przystępnych cenach). Smacznego!!!

Dodatkowe informacje:

  • bardzo pikantne

Wasze komentarze

zbychoo
2014-02-08 16:12:23
Muszę koniecznie spróbować, lubię ostre potrawy, może zamiast maggi można by dodać sosu sojowego?
Lux_szofer
2014-02-08 16:22:57
Spróbuj:) Też wożę sojowy, ale dla kuchni włoskiej to byłby... gwałt :) Zrób z odrobiną maggi, nie pożałujesz. Co ciekawe, jeśli pokroisz mega cienko czosnek (żyletką), rozpuści się w oliwie. To jest w oliwce fajne, że chłonie doskonale przyprawy i smaki, nadając im niepowtarzalne doznania smakowe. Dla mnie czosnek, chilli i oliwa to doskonały zestaw. Jeśli nie lubisz bezmięsnych dań, można dodać bardzo chudego boczku, choć ja raz w tygodniu staram się jeść opcję wegetariańską. Smacznego. Dorzucę jutro przepis na fajne, proste danie rybne w sosie pomidorowo-kokosowym :) Jeszcze trochę i grillowanko się zacznie, to jest dopiero okazja dla wynalazców!
By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja