Autor - diabolo73 | |
Czas przygotowania - powyżej 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
0,5KG karkówki 0,5kg łopatki 3łyzki oleju łyzeczka pieprzu łyzeczka "jarzynki" cząber tymianek curry gałka do smaku 2 ząbki czosnku drobno posiekane, lub przecisniete przez praske 1 łyzka soli peklowej "prymat" wywar: 0,5l wody 2łyzki "jarzynki" 1łyzka żelatyny | |
Sposób przygotowania: | |
mięso kroję w kostkę ( 1, 5x1, 5 cm) mieszam z pozostałymi składnikami i odkładam do lodówki na 2-3 godz. zagotowuję wodę z jarzynką i rozpuszczam żelatynę, mięso rozkładam do 5 słoiczków 0, 33 z duzą nakrętką do 2/3 wysokosci i uzupełniam wywarem dzielac go równo, zakrecam słoiki i gotuję je ok 3 godz w pełnym zanurzeniu. mięsko trzyma dosyć długo, ja akurat zjeżdżam na wekeendy ale nieraz biorę na drugi wyjazd i jest ok. świezy chlebek mięsko, tłuszczyk i galaretka, śmiadanko czy kolacja jak znalazł:) |
diabolo73
2014-04-14 16:43:14 | sprawdziłem pasteryzację "na sucho" w piekarniku, działa równie dobrze:) |
neurot
2014-09-07 22:24:53 | Lubię To! Muszę teraz coś takiego wyprodukować... Przeeksperymentuje z czosnkiem |