Kuchnia Kierowcy

przysmak szofera czyli

  
Autor - diabolo73
Czas przygotowania - powyżej 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

0,5KG karkówki
0,5kg łopatki
3łyzki oleju
łyzeczka pieprzu
łyzeczka "jarzynki"
cząber tymianek curry gałka do smaku
2 ząbki czosnku drobno posiekane, lub przecisniete przez praske
1 łyzka soli peklowej "prymat"
wywar:
0,5l wody
2łyzki "jarzynki"
1łyzka żelatyny

Sposób przygotowania:

mięso kroję w kostkę ( 1, 5x1, 5 cm) mieszam z pozostałymi składnikami i odkładam do lodówki na 2-3 godz. zagotowuję wodę z jarzynką i rozpuszczam żelatynę, mięso rozkładam do 5 słoiczków 0, 33 z duzą nakrętką do 2/3 wysokosci i uzupełniam wywarem dzielac go równo, zakrecam słoiki i gotuję je ok 3 godz w pełnym zanurzeniu.
mięsko trzyma dosyć długo, ja akurat zjeżdżam na wekeendy ale nieraz biorę na drugi wyjazd i jest ok. świezy chlebek mięsko, tłuszczyk i galaretka, śmiadanko czy kolacja jak znalazł:)

Wasze komentarze

diabolo73
2014-04-14 16:43:14
sprawdziłem pasteryzację "na sucho" w piekarniku, działa równie dobrze:)
neurot
2014-09-07 22:24:53
Lubię To!
Muszę teraz coś takiego wyprodukować...
Przeeksperymentuje z czosnkiem
By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja