Kuchnia Kierowcy

Prawie placek i prawie po węgiersku

  
Autor - game_over
Czas przygotowania - do 60 minut
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie

Składniki

3 ziemniaki
1 łyżka mąki
1 jajko
1 mała cebula
kawałeczek kiełbasy
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Bazą jest ciasto jak na placki ziemniaczane. Można użyć gotowego w proszku z Knorra (suche, długoterminowe, nie wymaga przechowywania w warunkach chłodniczych - dlatego warto mieć to na wyposażeniu kuchni w samochodzie).

Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce ( latam na przerzutach, mini tarka obowiązkowo na wyposażeniu), dodać mąkę i jajko, przyprawić pieprzem i solą wedle uznania (z odrobiną cukru będzie bardziej chrupiące). Wszystko dokładnie wymieszać, żeby powstała jednolita masa.
Kiełbasę pokroić na plasterki i podsmażyć na oleju na obie strony aż się zarumieni. Całość zalać w/w ciastem i smażyć na złoto na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju. do pożądanego efektu ( nie wszyscy lubią mocno przypieczone, raczej nikt nie lubi surowego: P).
Jeśli nie lubicie jajek, lub zwyczajnie Wam się skończą, można je pominąć ( jajko ma właściwości klejące ciasto do kupy).

Jeśli chodzi o czas - 60 minut zdecydowanie wystarczy na przygotowanie, zjedzenie i zmywanie.

Smacznego!

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja