Autor - Yva[R] | |
Czas przygotowania - do 30 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
1k g ryby mrożonej filet ( mintaj, morszczuk ) 2-3 marchewki 1 pietruszka 2-3 cebule duże 1 paczka ryżu 1 szt. koncentrat pomidorowy mały sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, przyprawa do ryb , olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek | |
Sposób przygotowania: | |
Ryż ugotować, ale nie rozgotować , rybę rozmrożoną włożyć do patelni na rozgrzany olej, dodać startą marchewkę, pietruszkę, posiekaną cebulę, przykryć i dusić na niewielkim ogniu ok. 15 min. , pod koniec duszenia dodać ryż, doprawić do smaku, na koniec dodać koncentrat pomidorowy i jeśli potrawa jest za ścisła dodać można jeszcze oleju. Nakładać gorącą potrawę do słoików max 0, 25 l. Zakręcić i przewrócić do góry dnem. Pasteryzować. Potrawę należy przechowywać tylko w chłodnym miejscu. W letnie upalne dni przechowywać tylko w lodówce. | |
Dodatkowe informacje: | |
|
zbychoo
2014-02-07 21:23:53 | Pewnie mi się wydaje że pierwotnie był tu przepis wegetariański ale chyba mi się tak tylko zdawało ; -) Może po dwu lub trzykrotnej pasteryzacji można by było przechować bez lodówki? |
Yva[R]
2014-02-07 21:33:16 | cebula i marchewka swoje zrobi tzn szybciej z fermentuje :) |
zbychoo
2014-02-07 21:40:31 | Producenci konserw mają swoje sposoby że im nie fermentuje ale ciężko jest trafić taki smaczny jak kiedyś, trzeba będzie sobie wyprodukować samemu ; -) |
Yva[R]
2014-02-07 21:47:16 | to E swoje robi :) |