Kuchnia Kierowcy

Kurczak po chińsku w słoiku

  
Autor - Yva ®
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

0,5 kg piersi z kurczaka
1 paczka mieszanki warzyw po chińsku ( z Biedronki jest najsmaczniejsza)
1 paczka przyprawy Kamis do dań chińskich, lub 5 smaków chińskich
0,5 kg pieczarek ( nie koniecznie )
ryż (do tej porcji 4 torebki )
sól do smaku
olej do duszenia

Sposób przygotowania:

Piersi umyć, pokroić w kawałki małe, wyłożyć na rozgrzany olej, dodać mieszankę warzywną i pokrojone, oczyszczone pieczarki. Dusić ok 15 minut, dodać przyprawy do smaku ale tak by potrawa pachniała i smakowała intensywnie, ( ja na ogół daje ją całą lub po połowie jak mam dwie różne). Po dokładnym wymieszaniu kurczak z warzywami nałożyć do słoika 0, 5 l i pasteryzować na mokro lub sucho wg zaleceń.
Z tej porcji kurczaka i warzyw powinno wyjść 4-5 słoików 0, 5 l. Jeden słoik wystarcza na jedną torebkę ugotowanego ryżu na sypko.

Potrawę podajemy z ryżem ugotowanym na sypko, chociaż u mnie młodzież też je z frytkami. Polecam, bardzo smaczne danie, rozgrzewa w chłodne dni.

Pasteryzacja i przechowanie:

Zamykamy słoiki i ustawiamy do góry dnem, po 24 h pasteryzujemy na sucho w piekarniku ok. 40-60 minut w 110-130 stop. C, następna pasteryzacja znowu po 24 h, . Można pasteryzować na mokro tj w garnku z wodą, gotując przez 60 minut też powtarzając ją 2 razy.
Tak za pasteryzowany kurczach spokojnie wytrzyma przez miesiąc w chłodnym miejscu, natomiast nie polecam przetrzymywać go poza lodówką w lecie, warzywa szybko doprowadzą w cieple do fermentacji.

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja