Autor - Doona | |
Czas przygotowania - do 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
500 g mięsa mielonego wieprzowego 8 pieczarek 100 g sera żółtego 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 czerstwa bułka 1 jajko sól, pieprz 1-2 łyżeczki majeranku bułka tarta do panierki olej do smażenia. sos: robię go na oko więc składniki są w przybliżeniu 600 g pieczarek cebula ( niekoniecznie, jednak ja daję ) kostka rosołowa śmietana maka (ilość do zagęszczenia sosu ) koperek, sól, pieprz, maggi liść laurowy, ziele angielskie. | |
Sposób przygotowania: | |
Marchewkę obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem z pieczarkami i serem żółtym. Bułkę namoczyć w wodzie, następnie odcisnąć. W misce połączyć mięso mielone, pieczarki, marchewkę, ser żółty bułkę oraz jajko. Czosnek przecisnąć przez praskę dołożyć do miski, oprószyć solą pieprzem i majerankiem. Wszystko razem dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Formować niewielkie kotleciki i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. sos: Pieczarki przekroić na pół następnie w krążki. Wrzucić na mocno rozgrzany olej ( w ten sposób nie stracą wody i objętości ) podsmażyć. Osobno zeszklić drobno pokrojoną cebulę i dołożyć do pieczarek. Wszystko zalać wodą ok 1 l dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz oraz kostkę rosołową, podgotować. Śmietanę roztrzepać z mąką i z niewielką ilością wody, dodać do pieczarek. Na koniec dodać drobno posiekany koperek. Kotleciki wkładać do słoików i zalać sosem. Pasteryzować 1 godz po 24 godz następne 40 min. Wychodzi 4-5 słoików. SMACZNEGO: ) |
Basienkas
2014-07-06 11:56:25 | Wie ktoś jak z przechowywaniem tych kotletów poza lodówka? Jak długo można przechowywać? Dziękuję |
Basienkas
2014-07-06 12:04:11 | Doona jak wiesz jak z przechowywanie, proszę napisz (zależy mi na czasie). Pozdrawiam |
leon
2014-07-06 12:08:11 | Kotleciki wkładać do słoików i zalać sosem. Pasteryzować 1 godz po 24 godz następne 40 min. Wychodzi 4-5 słoików. SMACZNEGO: ) |
Doona
2015-02-25 17:26:41 | Basienkas tego nie wiem u mnie zawsze siedzą w lodówce, musisz sama wypróbować :) |