Kuchnia Kierowcy

KOTLETY MIELONE Z MARCHEWKĄ

  
Autor - Doona
Czas przygotowania - do 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

500 g mięsa mielonego wieprzowego
8 pieczarek
100 g sera żółtego
2 ząbki czosnku
1 duża marchewka
1 czerstwa bułka
1 jajko
sól, pieprz
1-2 łyżeczki majeranku
bułka tarta do panierki
olej do smażenia.
sos: robię go na oko więc składniki są w przybliżeniu
600 g pieczarek
cebula ( niekoniecznie, jednak ja daję )
kostka rosołowa
śmietana
maka (ilość do zagęszczenia sosu )
koperek, sól, pieprz, maggi
liść laurowy, ziele angielskie.

Sposób przygotowania:

Marchewkę obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem z pieczarkami i serem żółtym. Bułkę namoczyć w wodzie, następnie odcisnąć. W misce połączyć mięso mielone, pieczarki, marchewkę, ser żółty bułkę oraz jajko. Czosnek przecisnąć przez praskę dołożyć do miski, oprószyć solą pieprzem i majerankiem. Wszystko razem dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Formować niewielkie kotleciki i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
sos:
Pieczarki przekroić na pół następnie w krążki. Wrzucić na mocno rozgrzany olej ( w ten sposób nie stracą wody i objętości ) podsmażyć. Osobno zeszklić drobno pokrojoną cebulę i dołożyć do pieczarek. Wszystko zalać wodą ok 1 l dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz oraz kostkę rosołową, podgotować. Śmietanę roztrzepać z mąką i z niewielką ilością wody, dodać do pieczarek. Na koniec dodać drobno posiekany koperek. Kotleciki wkładać do słoików i zalać sosem. Pasteryzować 1 godz po 24 godz następne 40 min. Wychodzi 4-5 słoików. SMACZNEGO: )

Wasze komentarze

Kinia_etransport.pl
2013-06-24 16:36:45
Brzmi bardzo apetycznie! Na pewno wypróbuję :)
Doona
2013-06-24 22:37:05
Kiniu kotleciki są naprawdę pyszne, u mnie nikt nie przepada za mielonymi, a te dzieci mi wynoszą podczas smażenia :)
Kierowca TIR-a
2013-07-12 22:23:05
Bardzo lubię kotlety mielone, ale takich nie jadłem, aż ślinka leci... jutro pichcę ; -)
Basienkas
2014-07-06 11:56:25
Wie ktoś jak z przechowywaniem tych kotletów poza lodówka? Jak długo można przechowywać? Dziękuję
Basienkas
2014-07-06 12:04:11
Doona jak wiesz jak z przechowywanie, proszę napisz (zależy mi na czasie). Pozdrawiam
leon
2014-07-06 12:08:11
Kotleciki wkładać do słoików i zalać sosem. Pasteryzować 1 godz po 24 godz następne 40 min. Wychodzi 4-5 słoików. SMACZNEGO: )
Doona
2015-02-25 17:26:41
Basienkas tego nie wiem u mnie zawsze siedzą w lodówce, musisz sama wypróbować :)
By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja