etransport.pl www.dobryparking.pl www.kierowcadozabrania.pl www.zakazyruchu.pl
 
  

GOŁĄBKI PO MEKSYKAŃSKU ( Z KAPUSTĄ W ŚRODKU)

Autor autor - balbinka »
Czas przygotowania Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)
GOŁĄBKI PO MEKSYKAŃSKU ( Z KAPUSTĄ W ŚRODKU) - składniki:
  • 0,5 kg.mięsa mielonego
  • 1 woreczek ryżu ( nieugotowanego)
  • 6 łyżek kaszy manny ( w razie braku może być bułka tarta)
  • 4 całe jajka
  • ok. 0,5 główki słodkiej kapusty ( w zależności od jej wielkości)
  • bułka tarta do obtoczenia i przyprawy wg. uznania
  • Zalewa:
  • 2 l wody
  • 1 słoiczek koncentratu
  • 1 słoiczek ketchupu pikantnego
  • 4 kostki rosołowe ( lub do smaku)
  • Zalewy nie gotować.
GOŁĄBKI PO MEKSYKAŃSKU ( Z KAPUSTĄ W ŚRODKU) - sposób przygotowania:
Mięso wymieszać z resztą składników i drobno poszatkowaną kapustą oraz przyprawić wg. uznania ( ryż lepiej dać na końcu żeby nie zgrzytał między zębami podczas przyprawiania) a następnie obtoczyć w bułce. Włożyć do słoików i zalać zalewą. Zamknięte słoiki wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika (150 st. C ) i pasteryzować ok. godziny. Następnie piekarnik wyłączyć ale słoiki pozostawić w nim aż do ostygnięcia.
Klopsy formować dość duże. Z podanego przepisu będzie ich ok. 12-15 szt.

SMACZNEGO!!!
Wasze komentarze
By dodać własny komentarz musisz się zalogować