Kuchnia Kierowcy

błoto

  
Gotuj z etransport.pl
Autor - babciA
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

porcja mielonki indyczej (0,40 kg) (ta z Biedronki nie wymaga żadnego tłuszczu do smażenia! )
3 spore cebule
inne warzywa typu włoszczyzna, czosnek, papryka, pieczarki, cukinia, dynia, w dowolnych proporcjach
przyprawa w torebkach, wersje do indywidualnego wyboru: vegeta, chińska, do gulaszu, 5 smaków itd.

Sposób przygotowania:

mięsko rzucamy na patelnię, rozpłaszczamy po dnie i gaz do dechy! (znaczy odkręcamy kurek, nie ciśniemy pedał na maxa)
posypujemy je pokrojoną jakkolwiek cebulką
mieszamy, dziubiemy, rozdrabniamy
dorzucamy resztę pokrojonych składników
znowu mieszamy
po ok 20 min dodajemy przyprawy
znowu mieszamy i po kolejnych 5ciu min. mamy danie gotowe
jemy, albo gorące wrzucamy do słoiczków i zamykamy na potem
jeśli "potem" przewidziane na dłużej, to po wystygnięciu pasteryzujemy,
znaczy gotujemy słoiczki w wodzie ok 40 min

Wasze komentarze

leon
2011-01-04 15:13:13
babciU... ; -)... błoto pośniegowe?... czy" pośniegowa breja".. jak zwał tak zwał, czytając składniki wiem ze powinno być to dobre; -)
Yeti
2011-10-29 15:59:02
Po przeczytaniu powyższego przepisu jestem w stanie uwierzyć, że głodny człowiek nawet błoto zje...
babciA
2016-02-26 19:50:38
ależ to smaczne jest,
aczkolwiek niezbyt dietetyczne (chyba, że zastosujemy bardzo chude mięsko (może lepiej z ryby? ?? ale wtedy to wyjdzie raczej ryba po grecku)
a może soję zamiast prawdziwego mięska?
dla tych, co zwierzątek nie jedzą...
By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja