Kuchnia Kierowcy

BiedaKotlet

  
Autor - dareckisIRL
Czas przygotowania - do 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

2 podwójne filety z kurczaka
3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
3 łyzki stołowe majonezu
2 jajka kurze
przyprawy pieprz sól
olej
patelnia

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka myjemy i odsączamy z nadmiaru wody najlepiej papierowym ręcznikiem następnie kroimy w drobną kostkę przyprawiamy według uznania i odstawiamy na bok. Do miski wbijamy 2 jaka i troszkę je trzeba roztrzepać widelcem następnie dodajemy 3 łyzki majonezu i tyle samo mąki ziemniaczanej mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do tak przygotowanej masy dodajemy wczesniej pokrojone w kostke filety i mieszamy ze sobą. UWAGA razem wymieszane składniki nie powinny byc za rzadkie ani za gęste!!!W razie czego dodajemy albo mąke lub jajko. Tak przygotowane składniki dajemy na wczesniej rozgrzany olej formując kształt niewielkiego kotleta schabowego. Obracamy na drugi bok po uzyskaniu złocisto-brązowego koloru. Jesli chodzi o przyprawy to jest bez ograniczeń można dodac nawet ketchup każdy według uznania i fantazji. Zycze smacznego

Wasze komentarze

janek6288
2012-06-03 19:12:44
przepis super!!! sam czasami robię takie w domu. Ale ja dodaję do tego jeszcze starty ser żółty. POLECAM!!!
Yeti
2012-06-10 23:15:13
No zrobiłem, i nie zjadłem... Nawet nie polizalem... wszystko zjedli kumple... Nic nie zostawili... więc chyba było dobre...
neurot
2013-10-22 01:40:14
jak pisałem w swoich przepisach - warto używać zmiażdżonych/zmielon ych płatków kukurydzianych (śniadaniowych). Panierka lepsza, a i trudniej ją zwęglić na patelni.
Z majonezem jeszcze szczerze nie próbowałem - człowiek uczy się całe życie...
By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja