Autor - Dziobaty | |
Czas przygotowania - powyżej 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie | |
Składniki | |
-hehe. woda to podstawa :) -cierpliwość -wino...pomaga oczekiwać, ale proszę nie przesadzać z ilością. -wędzonka (boczek) -dobrze by było kilka żeberek -kieŁbasa -jajka -żurek z butelki, najlepszy jest z Lidla lub stonki :P -włoszczyzna -przyprawy. w tym czosnek najlepiej z główki -ziemniaki.. lub makaron. do woli -cebula -gaz+palnik :) | |
Sposób przygotowania: | |
co odpalić to chyba każdy wie, gazicho+palnik: P dalej woda w garnuszku musi się prawie zagotować, wtedy to wrzucam żeberka+ boczek, lampka wina odmierza czas( ok. 20min. gotowania)... i wtedy dorzucam włoski aromat, czyli pietruszka, por, seler, cebulka pokrojona w ćwiarę (co myśli głodne?:P) i marchewka... i TU mnie Dyź zje... a guzik, żurek to zupa kwaśno-słodka, znaczy bardziej kwaśna niż słodka ale zawsze, słodkości jej dodaje kiełbasa, i marchew, a kwasicy cebula, seler, por, pietruszka. Z tym że marchewki na garnuszek taki 3l. powinno być mniej tak dwie średnie sztuki. Teraz wrzucamy kiełbaskę, 3-4 kawałki śląskiej. w tym samym czasie gotujemy ziemniaki, drobna kostka tak jak do zupy, oraz jajka, ile komu trzeba: ) Nie gotuję ziemniaków razem w zupie, bo to ma być zupa, a nie wywar z kartofli: D Więc polewamy sobie drugą lampkę wina, i po pół godzinie gotowania wyjmujemy chwasty, czyli por, seler, marchew, cebula, a dodajemy czosnek( oj tak:) świeżą główkę cebuli w ćwiartkach(:) po 15 min dolewam 0. 5 l żura z butelki, polewam 0. 3 wina i sącząc czekam 30 min... a byłbym zapomniał... 30 min, i jajka dorzucić, ciepłe to ciepłe zawsze: D:D:D całość trwa tak ok, 2h, ale w niedzielę na parkingu można: D pzdr. Dziobaty |