Autor - Rejczel14 | |
Czas przygotowania - do 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
ZIEMNIAKI 1KG BOCZEK SUROWY WĘDZONY WEDLE UZNANIA ( JA DAJĘ PÓŁ NA PÓŁ) SÓL PIEPRZ OLEJ LUB SMALEC | |
Sposób przygotowania: | |
ZIEMNIAKI OBRAĆ, POKROIĆ W TALARKI, BOCZEK W KOSTKĘ. W SŁOIKACH 0, 5L UKŁADAĆ WARSTWOWO DODAJĄC SÓL I PIEPRZ. ZALAĆ OK 1 ŁYŻKI OLEJU NA SŁOIK LUB DODAĆ TROCHĘ SMALCU. BLACHĘ WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA I WSTAWIĆ DO ZIMNEGO PIEKARNIKA. ZAPIEKAĆ OK 1 GODZINY OD MOMENTU UZYSKANIA TEMPERATURY 140 stopni C. WYJĄĆ I USTAWIĆ DO OSTYGNIĘCIA DO GÓRY DNEM. TAKIE ZIEMNIACZKI MOŻNA ZAJADAĆ Z JAJKIEM SADZONYM I KEFIREM LUB Z MIĘSEM. SŁOIKI MUSZĄ BYĆ WYPARZONE A WIECZKA ZA KAŻDYM RAZEM NOWE I RÓWNIEŻ WYPARZONE. ROBIĘ JE CZĘSTO DLA MĘŻA W TRASĘ I ROBIĄ FURORĘ WŚRÓD KIEROWCÓW ;-) JAKOŚ NIKOMU SIĘ NIE CHCE SKROBAĆ ZIEMNIAKÓW NA PARKINGU ;-) |
Yeti
2016-08-14 19:31:34 | Cna Rachelo, możesz być pewna, że jak Yeti Yetim, tak będzie twój przepis wykorzystany w praktyce! Po raz kolejny okazuje się, że rzeczy najsprostsze są najsmaczniejsze! ; ) |
DjMatias
2016-09-06 12:38:08 | a skąd kupujesz wieczka? bo kurdę moja żona już w którymś sklepie kupuje i jak ja dokręcam to nówki nawet przeskakują bez problemu... ilość tych zamknięć się zgadza itd... szkoda jej roboty bo moment i to się wszystko psuje |
Podziomek
2016-10-13 11:13:11 | Witam, chciałam zapytać ile można przetrzymywac te ziemniaczki? Pozdrawiam |
Rejczel14
2017-02-11 12:22:35 | DjMatias wieczka kupuję w marketach, najczęściej w Auchan. Unikam złotych i białych, bo te szybko puszczają, najlepsze te kolorowe. Moje słoiki spokojnie wytrzymują około miesiąca. Jeśli muszę zrobić mięso i ma wytrzymać dłużej, to wykorzystuję 3 krotną pasteryzację z odstępami doby. Takie słoiki wytrzymują ok 6 miesięcy bez lodówki. Mój mąż jeździ do Francji i Hiszpanii, więc słoiki muszą być trwałe. |
Nadul
2017-02-12 12:20:01 | Już siedzą w piekarniku i w następnym tygodniu będą testowane ; -) |
Yeti
2017-02-12 12:35:53 | Nadul, przetestowane, sprawdzone, przeze mnie i dwóch innych głodomorów parkingowych ocenione bardzo wysoko. |
Nadul
2017-02-22 12:01:17 | Faktycznie ; -) Daję 10 w dziesięciostopniowej skali :-) |
Nadul
2017-03-22 17:04:21 | Żonka dorzuciła jeszcze cebuli i wyszła totalna petarda :) |
Rejczel14
2017-03-23 21:03:08 | Z cebulą to chyba na krótką trasę. Cebula i czosnek fermentuje i szybko psują się słoiczki. Lepiej dosmażyć sobie na patelni przy odgrzewaniu. |
Nadul
2017-03-27 20:01:05 | Na krótkie trasy rzecz jasna. Zapomniałem dopisać ; -) |