Kuchnia Kierowcy

Wołowina na ostro

  
Autor - Ka¶ka-7
Czas przygotowania - powyżej 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

-600 g wołowiny (gulaszowej)
-1 duża cebula
-1 por, tylko biała czę¶ć
-2 różnokolorowe papryki
-3 z±bki czosnku
-400 g czerwonej fasoli konserwowej
-1 puszka pomidorów w zalewie
-250 ml bulionu drobiowego
-50 g m±ki
-1 łyżka oregano
-po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki
-1 li¶ć laurowy
-olej, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wołowinę przypraw sol±, pieprzem, oregano i mieszank± papryk, dokładnie wymieszaj. Pora pokrój w półplasterki, cebulę w kostkę, paprykę w duż± kostkę a czosnek posiekaj. W rondlu rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę, pora i czosnek przez 5-7 minut. Mięso oprósz m±k±, dodaj do rondla i cało¶ć razem z warzywami obsmaż na rumiano. Następnie dodaj li¶ć laurowy, pomidory, bulion i du¶ na małym ogniu około 1 godziny. Po tym czasie dodaj paprykę i du¶ ok. 15 minut. Na końcu dodaj odcedzon± fasolkę i gotuj razem kolejne 15 minut. Podawaj z ryżem lub kluskami kładzionymi i surówkami.

Pasteryzacja w piekarniku
Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 170 C, wstawić słoiki na najniższ± półkę i poczekać, aż w słoikach zaczn± powstawać b±belki. Wówczas obniżyć temperaturę do 130 C. Po pasteryzacji, czyli po ok. 30 min. wył±czyć piekarnik, a słoiki pozostawić w nim jeszcze na ok. 30 minut.

Dodatkowe informacje:

  • bardzo pikantne

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja