Autor - Ka¶ka-7 | |
Czas przygotowania - powyżej 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
-600 g wołowiny (gulaszowej) -1 duża cebula -1 por, tylko biała czę¶ć -2 różnokolorowe papryki -3 z±bki czosnku -400 g czerwonej fasoli konserwowej -1 puszka pomidorów w zalewie -250 ml bulionu drobiowego -50 g m±ki -1 łyżka oregano -po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki -1 li¶ć laurowy -olej, sól, pieprz | |
Sposób przygotowania: | |
Wołowinę przypraw sol±, pieprzem, oregano i mieszank± papryk, dokładnie wymieszaj. Pora pokrój w półplasterki, cebulę w kostkę, paprykę w duż± kostkę a czosnek posiekaj. W rondlu rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę, pora i czosnek przez 5-7 minut. Mięso oprósz m±k±, dodaj do rondla i cało¶ć razem z warzywami obsmaż na rumiano. Następnie dodaj li¶ć laurowy, pomidory, bulion i du¶ na małym ogniu około 1 godziny. Po tym czasie dodaj paprykę i du¶ ok. 15 minut. Na końcu dodaj odcedzon± fasolkę i gotuj razem kolejne 15 minut. Podawaj z ryżem lub kluskami kładzionymi i surówkami. Pasteryzacja w piekarniku Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 170 C, wstawić słoiki na najniższ± półkę i poczekać, aż w słoikach zaczn± powstawać b±belki. Wówczas obniżyć temperaturę do 130 C. Po pasteryzacji, czyli po ok. 30 min. wył±czyć piekarnik, a słoiki pozostawić w nim jeszcze na ok. 30 minut. | |
Dodatkowe informacje: | |
|