Autor - pingu | |
Czas przygotowania - do 30 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
1. 0.5kg wątróbki / ja używam drobiowej ale nadaje się każda / 2. 0.5 kg słoniny 3. 0.5 kg cebuli 4. przyprawy / sól . pieprz . majeranek . sos sojowy / | |
Sposób przygotowania: | |
Słoninę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Na niezbyt mocnym ogniu wytapiamy smalec. Wątróbkę przepuszczamy przez maszynkę. Cebulę kroimy w drobna kostkę. Kiedy słonina ma już złocisty kolor dodajemy zmieloną wątróbkę. Smażymy ok. 15 min. / nie dłużej bo stwardnieje / Na patelni przysmażamy cebulę i wszystko razem mieszamy. doprawiamy do smaku. Nakładamy do słoików gorące. Słoiki stawiamy dnem do góry i... . . gotowe: ) Nie wymaga pasteryzowania. Zdecydowanie inny smak niż typowo mięsne konserwy więc prawdziwa odmiana:) |