Autor - Doona | |
Czas przygotowania - powyżej 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
1 kg surowej szynki sól peklowa siatka na szynkę Zalewa: 2 l wody 2 łyżki majonezu 2 łyżki vegety 1 i 1/2 łyżki majeranku 1 łyżka kolendry kopiata łyżka soli pieprz ziarnisty ziele angielskie ( kilka ) liście laurowe ( kilka) 5 ząbków czosnku maggi do smaku | |
Sposób przygotowania: | |
Szynkę dobrze natrzeć solą peklową, włożyć do siatki i odstawić na noc do lodówki ( nie płukać ze soli ). Zagotować marynatę, włożyć do niej szynkę, gotować 30 min, po czym odstawić w chłodne miejsce na dobę. W dniu następnym szynkę wyjąć marynatę zagotować, następnie włożyć szynkę i gotować 30 min. Pozostawić do ostudzenia w marynacie. Smacznego ! Szynka jest bardzo dobra ja przekrawam ją na pół zamykam próżniowo i mąż zabiera w trasę. |