Kuchnia Kierowcy

SZYNKA GOTOWANA

  
Autor - Doona
Czas przygotowania - powyżej 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

1 kg surowej szynki
sól peklowa
siatka na szynkę
Zalewa:
2 l wody
2 łyżki majonezu
2 łyżki vegety
1 i 1/2 łyżki majeranku
1 łyżka kolendry
kopiata łyżka soli
pieprz ziarnisty
ziele angielskie ( kilka )
liście laurowe ( kilka)
5 ząbków czosnku
maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Szynkę dobrze natrzeć solą peklową, włożyć do siatki i odstawić na noc do lodówki ( nie płukać ze soli ).
Zagotować marynatę, włożyć do niej szynkę, gotować 30 min, po czym odstawić w chłodne miejsce na dobę. W dniu następnym szynkę wyjąć marynatę zagotować, następnie włożyć szynkę i gotować 30 min. Pozostawić do ostudzenia w marynacie. Smacznego !
Szynka jest bardzo dobra ja przekrawam ją na pół zamykam próżniowo i mąż zabiera w trasę.

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja