Autor - MartinKRK81 | |
Czas przygotowania - do 30 minut | |
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie | |
Składniki | |
500 g spaghetti 3 łyżki masła 1 ząbek czosnku 1 szkl. śmietanki 36% trochę soku z cytryny do smaku 200 g sera gorgonzola (ser pleśniowy) świeżo mielony pieprz i gałka muszkatołowa | |
Sposób przygotowania: | |
Czosnek obierz i rozgnieć. Rozgrzej masło w garnku o grubym dnie, dodaj czosnek i smaż przez chwilę, cały czas mieszając. Wlej do garnka 1/3 szklanki śmietany, wkrósz gorgonzolę i mieszaj, aż ser zupełnie się rozpuści, jednak nie dopuść do tego, aby się zagotował. Dodaj pozostałą śmietanę, wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy sos osiągnie konsystencję gęstej śmietany, posól, popieprz i dodaj gałki muszkatołowej i soku z cytryny do smaku. Polej sosem gorące spaghetti i każdą porcję posyp jeszcze odrobiną pieprzu i gałki muszkatołowej. Można jeszcze posypać parmezanem i natką pietruszki Smacznego:) |