Autor - Monika_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
-smalec, ilość zależy od tego jak dużo chcecie go mieć, mogą być 2-3 kostki smalcu lub też koło 1 kilograma słoniny zmielonej albo pokrojonej w kostkę -2 cebule, -2-3 jabłka (według uznania, może być 1) -2-3 kiełbasy, takie jak lubimy najbardziej, -pieprz, -sól | |
Sposób przygotowania: | |
Na rozgrzaną patelnię wyłożyć smalec (słoninę) i poczekać aż się roztopi. W tym samym czasie pokroić cebulę, jabłka i kiełbasę w kostkę. W momencie kiedy smalec (słonina) będzie płynny/a dodajemy do niego najpierw pokrojoną kiełbasę, potem cebulę i jabłka. Wszystkim składnikom dajemy się razem podusić przez jakieś 30 minut, na małym ogniu. Następnie przygotowujemy słoiczki i przelewamy do nich wcześniej wymieszany smalec (słoninę) ze wszystkimi składnikami. Pozostawiamy do wystygnięcia. Jemy go jak chcemy, ale najbardziej smakuje na świeżej bułce. Gdyby był za mało słony lub pieprzny, to przyprawiamy bezpośrednio przed jedzeniem, według własnego upodobania. Smacznego |