Autor - shayba | |
Czas przygotowania - powyżej 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
- 4kg. np. łopatka lub szynka (ja robię dużo) dlatego taka ilość. - przyprawy: - bulionetka wołowa lub kostka wołowa - papryka słodka - pieprz cayenne - przyprawa do mięs knorr - curry - lub według uznania :-) | |
Sposób przygotowania: | |
Mięso kroimy w kostkę taką większą, wrzucamy od rondla, rondel najlepiej na podkładce, smażymy na oliwie z oliwek. Jak się już podsmaży, dajemy przyprawy kostkę lub bulionetkę i 15-20minut pod przykryciem na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Ja trzymam na ogniu około 60-70minut. Jak mięsko jest już dobre przekładamy gorące do słoików, tak 3/4słoiczka. Jak zostaje trochę "sosu własnego" dolewam po równo do każdego słoiczka. Słoiczki wyparzone, wieczka nowe. Potem pasteryzujemy według przepisu Kini metodą Tyndala w osolonej wodzie. Ja robię w słoiczkach takich mniejszych chyba mają około 0, 34 litra. Z tych 4 kg wychodzi około 12 słoików. Narzeczony bierze w trasę, potem dodaje tylko jakiś sos lub według pomysłu i uznania. Trzymają się bez lodówki, chyba że trafi się jakieś felerne wieczko. Z ostatniej partii odpadł mi jeden słoiczek. Smacznego. : -) | |
Dodatkowe informacje: | |
|