Autor - Carens | |
Czas przygotowania - do 30 minut | |
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie | |
Składniki | |
500 ml przecieru pomidorowego "podravka" lub podobny 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w sosie własnym 0,5 kg makaronu "świderki" 1 cebula 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, olej | |
Sposób przygotowania: | |
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej. Do zeszklonej cebuli dodajemy zmiażdżony czosnek, odcedzonego tuńczyka i dusimy kilka minut. Po kilku minutach duszenia cebuli, czosnku i tuńczyka wlewamy przecier pomidorowy i doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli mamy dwa palniki to w czasie robienia sosu gotujemy makaron w osolonej wodzie. Porcje makaronu ( na dwóch - pełny wypas, na trzech - można się najeść) zalewamy sosem, posypujemy tartym parmezanem lub ziołami (wersja wzbogacona) i gotowe do jedzenia. Smacznego. |