Autor - syjAnka | |
Czas przygotowania - do 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
pół małej kapusty 20 dag pieczarek duża cebula kilka plastrów wędzonego boczku, chuda kiełbasa albo szynka (oczywiście w wersji wegetariańskiej bez kiełbaski) olej około 3/4 opakowania makaronu łazanki | |
Sposób przygotowania: | |
Kapustę pokroić na niewielkie kawałki i ugotować na prawie miękko w osolonym wywarze mięsnym/warzywnym (może być po prostu rosół albo woda z kostką rosołową). Kiedy kapusta będzie się gotować pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć na złoto na oleju, dorzucić pokrojone pieczarki i udusić z pieprzem i solą. W międzyczasie wstawić wodę na makaron, ugotować go z solą i przelać zimną wodą żeby się nie sklejał. Podsmażyć boczek albo kiełbaskę i wymieszać z pieczarkami. Wlać trochę oleju i podsmażyć wszystko z odsączoną z wody kapustką. Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Ja mieszam kapustę z łazankami jeszcze na patelni i podsmażam aż wszystko będzie gorące, ale można wymieszać składniki w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku. Oczywiście można też zrobić łazanki tylko z kiszoną kapustą, z dodatkiem suszonych grzybów, albo z mieszanej kapusty. Wekować gotując słoiki w wodzie albo w po prostu w piekarniku, to już wszystko jedno. Niedługo dorzucę zdjęcia, bo te łazanki robiłam już dość dawno ostatni raz i żadnego nie mam, ale będę robiła mężowi na trasę to dopiszę też ile słoików z tego wychodzi: ) |
Kinia_etransport.pl
2017-03-06 17:32:57 | Wykonane, zawekowane. Wyszły 3 litrowe słoiki (może wyszły by 4 ale było zbyt smaczne żeby nie podjadać :), ciut zwiększyłam porcję bo miałam trochę więcej pieczarek i dołożyłam jeszcze z 20 dag kiszonej kapusty. Dzięki za przepis |
Yeti
2017-05-03 19:35:29 | Wyprobowalem, ale bez wekowania. Wyszlo pyszne:) |