Kuchnia Kierowcy

GOŁĄBKI PO MEKSYKAŃSKU ( Z KAPUSTĄ W ŚRODKU)

  
Autor - balbinka
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

0,5 kg.mięsa mielonego
1 woreczek ryżu ( nieugotowanego)
6 łyżek kaszy manny ( w razie braku może być bułka tarta)
4 całe jajka
ok. 0,5 główki słodkiej kapusty ( w zależności od jej wielkości)
bułka tarta do obtoczenia i przyprawy wg. uznania
Zalewa:
2 l wody
1 słoiczek koncentratu
1 słoiczek ketchupu pikantnego
4 kostki rosołowe ( lub do smaku)
Zalewy nie gotować.

Sposób przygotowania:

Mięso wymieszać z resztą składników i drobno poszatkowaną kapustą oraz przyprawić wg. uznania ( ryż lepiej dać na końcu żeby nie zgrzytał między zębami podczas przyprawiania) a następnie obtoczyć w bułce. Włożyć do słoików i zalać zalewą. Zamknięte słoiki wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika (150 st. C ) i pasteryzować ok. godziny. Następnie piekarnik wyłączyć ale słoiki pozostawić w nim aż do ostygnięcia.
Klopsy formować dość duże. Z podanego przepisu będzie ich ok. 12-15 szt.

SMACZNEGO!!!

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja