Autor - balbinka | |
Czas przygotowania - do 30 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
0,5 kg.mięsa mielonego 1 woreczek ryżu ( nieugotowanego) 6 łyżek kaszy manny ( w razie braku może być bułka tarta) 4 całe jajka ok. 0,5 główki słodkiej kapusty ( w zależności od jej wielkości) bułka tarta do obtoczenia i przyprawy wg. uznania Zalewa: 2 l wody 1 słoiczek koncentratu 1 słoiczek ketchupu pikantnego 4 kostki rosołowe ( lub do smaku) Zalewy nie gotować. | |
Sposób przygotowania: | |
Mięso wymieszać z resztą składników i drobno poszatkowaną kapustą oraz przyprawić wg. uznania ( ryż lepiej dać na końcu żeby nie zgrzytał między zębami podczas przyprawiania) a następnie obtoczyć w bułce. Włożyć do słoików i zalać zalewą. Zamknięte słoiki wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika (150 st. C ) i pasteryzować ok. godziny. Następnie piekarnik wyłączyć ale słoiki pozostawić w nim aż do ostygnięcia. Klopsy formować dość duże. Z podanego przepisu będzie ich ok. 12-15 szt. SMACZNEGO!!! |