Autor - babciA | |
Czas przygotowania - do 30 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
porcja mielonki indyczej (0,40 kg) (ta z Biedronki nie wymaga żadnego tłuszczu do smażenia! ) 3 spore cebule inne warzywa typu włoszczyzna, czosnek, papryka, pieczarki, cukinia, dynia, w dowolnych proporcjach przyprawa w torebkach, wersje do indywidualnego wyboru: vegeta, chińska, do gulaszu, 5 smaków itd. | |
Sposób przygotowania: | |
mięsko rzucamy na patelnię, rozpłaszczamy po dnie i gaz do dechy! (znaczy odkręcamy kurek, nie ciśniemy pedał na maxa) posypujemy je pokrojoną jakkolwiek cebulką mieszamy, dziubiemy, rozdrabniamy dorzucamy resztę pokrojonych składników znowu mieszamy po ok 20 min dodajemy przyprawy znowu mieszamy i po kolejnych 5ciu min. mamy danie gotowe jemy, albo gorące wrzucamy do słoiczków i zamykamy na potem jeśli "potem" przewidziane na dłużej, to po wystygnięciu pasteryzujemy, znaczy gotujemy słoiczki w wodzie ok 40 min |
babciA
2016-02-26 19:50:38 | ależ to smaczne jest, aczkolwiek niezbyt dietetyczne (chyba, że zastosujemy bardzo chude mięsko (może lepiej z ryby? ?? ale wtedy to wyjdzie raczej ryba po grecku) a może soję zamiast prawdziwego mięska? dla tych, co zwierzątek nie jedzą... |