Autor - Yeti | |
Grupa: Przechowywanie / Pasteryzacja | |
Nie w każdym aucie znajdzie się lodówka lub chłodziarka, za to większość kierowców lubi w niedzielne parkingowe poranki zjeść coś jak w domu, czyli przeważnie jajecznicę. Problemem jest przechowywanie jajek tak, aby się nie psuły. Sposób na to jest prosty i ma rodowód żeglarski. Otóż: bierzemy garnek z wodą, którą zagotowujemy, mocno solimy, i utrzymujemy w stanie wrzenia. Jajka kolejno kładziemy na łyżkę stołową (jak do zupy) i na sekundę - nie dłużej - zanurzamy w osolonym wrzątku. Wyjmujemy i odkładamy do tego sprytnego pudełeczka. Tu uwaga na marginesie: jeśli używacie plastikowych pudełek do przechowywania jajek warto je wyłożyć np. serwetkami, aby jajka się nie tłukły. Tak przygotowane jajka spokojnie utrzymają się w kabinie przez trzy tygodnie nawet w wysokich temperaturach. |