Autor - JacekKryH | |
Czas przygotowania - do 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie | |
Składniki | |
-Słoik z klopsami (pulpetami, fasolką po bretońsku, itp) -Torebka kaszy perłowej -Kostka rosołowa -Kostka czosnku (ewentualnie granulowany) -Wegeta (ewentualnie sól) -Pieprz | |
Sposób przygotowania: | |
-Do garnka wlej wodę (ilość podana na opakowaniu kaszy) i zagotuj. -Dodaj kostkę rosołową i rozmieszaj, następnie dodaj kaszę i przykryj pokrywką. Gdy się zagotuje (uwaga może kipieć) zmniejsz płomień na minimum i gotuj powoli (czas podany na opakowaniu kaszy). -W tym czasie wyłóż na patelnię zawartość słoika z przetworem (klopsy, pulpety, itp. ) Warto rozdrobnić większe kawałki mięsa. Dodaj czosnek (kostka lub granulowany) 1/2 łyżeczki wegety i pieprz. Rozmieszaj i czekaj na koniec gotowania się kaszy, zwykle 12-15 min. -Ściągnij garnek z kaszą z palnika i bez podnoszenia pokrywki odstaw na bok. -Na palnik postaw patelnię z klopsami (przyp. autora) i zwiększ płomień na max. do zagotowania często mieszając. Gotuj ok 1-3 min ciągle mieszając. -Następnie zmniejsz płomień na minimum i dodaj na patelnię kaszę z garnka i 2-4 łyżek wody spod kaszy. Resztę wody wylej. -Zamieszaj zawartość patelni i wyłącz gaz pod nią. Uważając, aby się nie poparzyć zabieraj się za jedzenie. -Można podawać z chlebem ale porcja jest dość duża ;-) P. s. Po kilku próbach czas przygotowania i jedzenia maleje do ok 40 min. |
jacek-kuba
2024-02-26 22:48:56 | Rewelacja, gratuluję inwencji. |