Kuchnia Kierowcy

Świąteczny keks 🎄

  
Autor - Kinia_etransport.pl
Czas przygotowania - powyżej 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

5 jajek
250 g mąki pszennej
150 g cukru
150 g masła miękkiego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g rumu lub wody
kilka kropli olejku pomarańczowego
70 g orzechów włoskich
40 g daktyli suszonych
40 g moreli suszonych
80 g rodzynek
60 g żurawiny suszonej
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

👉 Orzechy, daktyle i morele pokroić na mniejsze kawałeczki (ale nie za drobno), przesypać do miseczki, dodać rodzynki, żurawinę i skórkę pomarańczową.
👉 Białka oddzielić od żółtek.
👉 Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać miękkie masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olejek pomarańczowy i rum. Całość zmiksować.
👉 Ubić pianę z białek (w trakcie ubijania dodać szczyptę soli). Pianę dodać do ciasta i delikatnie wmieszać.
👉 Przygotowane suszone owoce oprószyć lekko mąką i przemieszać. Dodać do ciasta i znowu delikatnie zamieszać.
👉 Standardową keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej przygotowaną masę. Foremkę wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika i piec ok. 50 minut,
do tzw. suchego patyczka (wykałaczką do szaszłyków nakłuć ciasto i sprawdzić czy wykałaczka jest sucha).
👉 Zostawić w foremce na ok. 30minut, po tym czasie wyjąć i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja