Kuchnia Kierowcy

PRZEPISY - strona 15

Schab pieczony w wekachSchab pieczony w wekach

Schab umyć, natrzeć solą, obsypać majerankiem

Fasolka po BretońskuFasolka po Bretońsku

Fasolę namoczyć w lekko osolonej wodzie przez 12h

Kiełbasa z galaretką w słoikuKiełbasa z galaretką w słoiku

Mięso obrać ze ścięgien i powięzi, pokroić na mniejsze kawałki

Gotuj z etransport.plmazidło grzybowe Kasi- do pieczywa smalcowa alternatywa

Gotuj z etransport.plomlet na słodko z dżemem truskawkowym

oddzielamy białko od żółtek, z białek ubijamy pianę, do ubitej piany stopniowo wlewamy żółtka i wsypujemy mąkę oraz cukier wszystko ze sobą mieszając na jednolitą i puszystą masę, smażymy na patelni na małym ogniu podobnie jak naleśniki z tym że grubość placka powinna mieć około jednego centymetra po usmażeniu smarujemy dżemem i składamy na pół

Gotuj z etransport.plzupa gulaszowa po węgiersku

Gotuj z etransport.pltraperska strawa

żurek szoferażurek szofera

ziemniaki kroimy w kostkę do tego wrzucamy kiełbasę i wędzonkę ( kiełbasę i wędzonkę można wcześniej podsmażyć na patelni choć nie koniecznie ), cebulę pokrojoną na ćwiartki, gotujemy, do tego wrzucamy majeranek sól i pieprz gdy ziemniaki będą prawie miękkie zalewamy rozrobionym żurkiem z torebki lub wlewamy żurek z kartonu, gdy już wszytko będzie ugotowane, wsypujemy gorące kubki dwa lub cztery w zależności od ilości ugotowanej zupy

Gotuj z etransport.plgolonka peklowana z kapustą

Wyluzuj golonkę (usuń kość)

Gotuj z etransport.plryż smażony z cebulą i kiełbasą

Ugotuj ryż z kostką bulionu

Gotuj z etransport.plZupa z konserwy mięsnej

Konserwę mięsną i ziemniaki zalać wodą,doprowadzić do wrzenia,gotować 10 min

Gotuj z etransport.plKrewetki z ryżem .....

Ryż wrzucamy do wrzącej ,lekko osolonej wody i gotujemy około 7min

Gotuj z etransport.plMięsko duszone

Kroimy mięso w średnią kostkę, posypujemy ulubionymi przyprawami - tylko nie za dużo bo będzie gorzkie

Gotuj z etransport.plPiątkowy śledzik!

Jest wielu kierowców w starszym wieku którzy gdy przyjdzie piątek chcieli by zjeść obiad bez mięsny bo poszczą ale nie mają pomysłu i jadą na głodniaka

Gotuj z etransport.plboczek z patelni

zalać patelnię olejem,plastry boczku smażyć do złocistego koloru,dodać przyprawy i plastry położyć na pieczywie

Gotuj z etransport.plsalatka z zupki chinskiej

zupke zalac nie duza iloscia wody,dodac przyprawy z torebki,gdy makaron wciagnie wode dodac kielbase,groszek i wymieszac razem z majonezem,pieprz i sol do smaku

Gotuj z etransport.plParówkowa z gara : )

Pokrojoną cebulę rumienimy na patelni,dodajemy pokrojone w plasterki parówki

Śliski temat!Śliski temat!

Słoninę przetapiamy na patelni lub innym naczyniu ognioodpornym , kroimy w drobną kosteczkę tak aby jak najbardziej nam się wytopiła , chodzi o to by skwareczki były jak najmniejsze

Gotuj z etransport.plPotrawa a la pörkölt

Drobno posiekaną cebulę zrumienić na tłuszczu, posolić, popierzyć i dodać połowę mielonej papryki słodkiej i ostrej Mielonki albo gulasz pokroić w kostkę dodac do cebuli i chwilę dusić

Podróże kulinarne Heńka :)Podróże kulinarne Heńka :)